Innstilling fra justiskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens avgjørelse nr. 59/97 av 31. juli 1997 om endring av vedlegg XVII til EØS-avtalen (Opphavsrett).

1. Sammendrag

      Ved EØS-komiteens avgjørelse nr. 59/97 ble rådsforordning (EF) nr. 1610/96 om innføring av et supplerende beskyttelsessertifikat for plantefarmasøytiske produkter tatt inn i EØS-avtalen. Fordi gjennomføringen i norsk rett krever lovendring, ble avgjørelsen i EØS-komiteen tatt med forbehold om samtykke fra Stortinget. I denne proposisjonen bes Stortinget om å samtykke til at EØS-komiteens avgjørelse nr. 59/97 blir godkjent.

       Forordningen svarer i hovedsak til en rådsforordning om innføring av et supplerende beskyttelsessertifikat for legemidler som ble tatt inn i EØS-avtalen i mars 1994.

       Bakgrunnen for forordningen er at den « effektive » patenttiden ofte er vesentlig kortere for patenterte plantefarmasøytiske produkter enn for andre patenterte oppfinnelser på grunn av den omfattende utprøvingen som mange plantefarmasøytiske produkter må gjennom før de kan komme i handelen. Likeledes som for legemidler er det ikke uvanlig at halvparten av patenttiden på 20 år har gått før det blir gitt tillatelse til å markedsføre plantefarmasøytiske produkter. For å bøte på dette gir forordningen regler om at vernetiden kan forlenges med inntil fem år ved at det blir utferdiget et « supplerende vernesertifikat ». Supplerende vernesertifikat blir gitt for plantefarmasøytiske produkter som er vernet av et patent som er i kraft i landet der det blir søkt om vernesertifikat (basispatent).

       EFTA-statene skal, innen seks måneder fra tidspunktet da EØS-komiteen traff sin avgjørelse (31. juli 1997), bekrefte at de forfatningsrettslige krav for ikrafttredelse er tilfredsstilt, det vil for Norges del si at Stortinget har gitt sitt samtykke.

       Fristen for å gjennomføre den EØS-tilpassede versjonen av forordningen i norsk rett er 2. januar 1998. Det finnes ingen regler om vernesertifikat for plantefarmasøytiske produkter i norsk rett i dag. Forordningen skal gjennomføres ved at det i en ny § 62b i patentloven fastsettes at forordningen, med EØS-tilpasningene, skal gjelde som norsk lov. Forslag om dette fremmes i en egen lovproposisjon.

       Det er ikke ventet at forordningen vil få store økonomiske eller administrative konsekvenser.

       Regjeringen finner at forordningen om innføring av et supplerende vernesertifikat for plantefarmasøytiske produkter tjener de norske interessene på en tilfredsstillende måte, og anbefaler på dette grunnlag at Norge godkjenner EØS-komiteens avgjørelse om å ta den inn i EØS-avtalen.


2. Komiteens merknader

      Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Astrid Marie Nistad, Morten Olsen og Jan Petter Rasmussen, fra Fremskrittspartiet, Jan Simonsen og Jørn L Stang, fra Kristelig Folkeparti, Finn Kristian Marthinsen og Åse Wisløff Nilssen, fra Høyre, lederen Kristin Krohn Devold og Bjørn Hernæs, og fra Senterpartiet, Tor Nymo, viser til at de foreslåtte reglene om beskyttelsessertifikat for plantefarmasøytiske produkter i hovedsak tilsvarer gjeldende regler for legemidler, jf. patentloven § 62a.

       Komiteen slutter seg til forslaget.

Uttalelse fra utenrikskomiteen

       Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt Utenrikskomiteen til uttalelse. Utenrikskomiteen uttaler i brev av 10. desember d.å.:

       « Utenrikskomiteen viser til brev fra justiskomiteen av 4. desember 1997 om ovennevnte sak og slutter seg til justiskomiteens enstemmige utkast til innstilling. »

3. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens avgjørelse nr. 59/97 av 31. juli 1997 om endring av vedlegg XVII til EØS-avtalen.

Oslo, i justiskomiteen, den 10. desember 1997.

Kristin Krohn Devold, Finn Kristian Marthinsen, Jan Simonsen,
leder. ordfører. sekretær.