Sammendrag

Regjeringen legger i proposisjonen og etter behandling i styret og bedriftsforsamlingen i Telenor AS, fram forslag om at Telenor og Telia slås sammen i samsvar med inngått sammenslutningsavtale.

Som bakgrunn vises til at samferdselsministeren og den svenske næringsministeren 20. januar 1999 avga en intensjonserklæring om å slå sammen Telenor AS (Telenor) og Telia AB (Telia) og etablere et nytt nordisk telekonsern.

Framforhandlingen av sammenslutningsavtalen, aksjonæravtalen og selskapsgjennomgangen for å bekrefte den finansielle og operative stilling til Telia og Telenors virksomheter, ble avsluttet med tilfredsstillende resultat og sammenslutningsavtalen undertegnet 30. mars 1999.

Aksjonæravtalen utgjør et vedlegg til sammenslutningsavtalen og er forutsatt undertegnet etter at parlamentene og EU-kommisjonen her godtatt sammenslåingen av selskapene.

I proposisjonen ses forslaget om å slå sammen Telenor og Telia på bakgrunn av liberaliseringen og omleggingen av styringssystemet i telesektoren og den påfølgende utvikling i markeds- og konkurranseforholdene både i Norge og internasjonalt.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, Eirin Faldet, Sverre Myrli, Gunn Olsen, Ola Røtvei og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Thore Aksel Nistad og Christopher Stensaker, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Kofoed-Larsen og Jan Sahl, fra Høyre, Ellen Gjerpe Hansen og lederen Oddvard Nilsen, fra Senterpartiet, Jorunn Ringstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Myrvoll og fra Venstre, Thorbjørn Merkesdal, viser til at parallelt med Stortingets behandling av St.prp. nr. 58 (1998-99) har Riksdagen i Sverige til behandling Prp. 1998/99:99 Sammenslagning av Telia AB och Telenor AS.