Innstilling frå kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Sylvia Brustad og Kjell Opseth om endring av inntektssystemet for kommuner og fylkeskommuner slik at frivillige kommunesammenslåinger ikke medfører reduserte overføringer fra staten for de sammenslåtte kommunene.

Til Stortinget.

Samandrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen gjennomgå inntektssystemet for kommuner og fylkeskommuner med sikte på å endre dette slik at kommuner som frivillig slår seg sammen, kommer tilnærmet eller like godt ut økonomisk, som om de hadde fortsatt som selvstendige kommuner. Endringsforslag med overgangsordninger forelegges Stortinget.»

Som begrunnelse for forslaget vises det i dokumentet til flere utredninger som viser at det er store beløp som kan frigjøres ved å slå sammen kommuner.

Førsteamanuensis Oddbjørn Bukve ved Høgskolen i Sogn og Fjordane har på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet utredet fordeler og ulemper ved kommunalt samarbeid eller sammenslåinger i 19 kommuner, fordelt på seks regioner. Bukve konkluderer med at kommuner har stort innsparingspotensial ved å slå seg sammen eller ved å samarbeide mer. Dette gjelder særlig kommuner med færre enn 5 000 innbyggere.

Forslagsstillerne viser til at ved utformingen av kommunegrensene, og dermed størrelsen på kommunene, bør det først og fremst være innbyggernes behov som står i sentrum. Her må en også ta hensyn til de geografiske avstandene og ikke bare antallet innbyggere i en kommune. Vi må sørge for å ha en kommunestruktur som er til det beste for innbyggerne, som sikrer likeverdige tjenestetilbud, som fører til en effektiv utnyttelse av ressursene og som sikrer rettssikkerheten for folk.

Problemet for kommuner som frivillig vil slå seg sammen er at de økonomisk vil kunne tape på dette på grunn av reglene i inntektssystemet. Enkelt sagt vil en sammenslått større kommune få lavere rammetilskudd enn to selvstendige mindre kommuner. Dette mener forslagsstillerne er en skjevhet som bør rettes opp.

Merknader frå komiteen

Komiteen syner til merknader og forslag i Innst. S. nr. 220 (1998-99) Om kommuneøkonomien 2000, jf. St.prp. nr. 69 (1998-99) vedrørande problemstillinga som er omhandla i Dokument nr. 8:53 (1998-99).

Komiteen vil på denne bakgrunnen foreslå at dokumentet vert å leggje ved protokollen.

Tilråding frå komiteen

Komiteen syner til dokumentet og sine merknader og rår Stortinget til å gjere slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:53 (1998-99) - forslag fra stortingsrepresentantene Sylvia Brustad og Kjell Opseth om endring av inntektssystemet for kommuner og fylkeskommuner slik at frivillige kommunesammenslåinger ikke medfører reduserte overføringer fra staten for de sammenslåtte kommunene - vert å leggje ved protokollen.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 9. juni 1999.

Sylvia Brustad,

leiar.

Sverre J. Hoddevik,

ordførar og sekretær.