Innstilling fra næringskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 72/1999 av 28. mai 1999 om endring av Protokoll 31 til EØS-avtalen om EFTA/EØS-landenes deltakelse i EUs program "Joint European Venture" (JEV II).

Til Stortinget.

Sammendrag

Proposisjon viser til at Europakommisjonen, innenfor rammene av EUs tredje flerårige program for små og mellomstore bedrifter (SMB-er), har gitt klarsignal til opprettelsen av en finansiell støtteordning for danning av trans-europeiske "joint venture" mellom SMB-er, "Joint European Venture (JEV). Som fullverdig medlem i EUs flerårige program for SMB-er ble EFTA/EØS-landene invitert til å delta i ordningen.

EØS-komiteen besluttet den 28. mai 1999 å endre Protokoll 31 til EØS-avtalen om samarbeid på særlige områder utenfor de fire friheter, slik at samarbeidet utvides til å omfatte JEV II for perioden 1999-2000.

Norsk deltakelse i JEV II medfører en forpliktelse til å bevilge midler over flere år. Da EØS-komiteen vedtok å innlemme programmet i EØS-avtalen, informerte Norge derfor de andre avtalepartene om at forfatningsrettslige krav må være oppfylt i Norge før beslutningen vil være bindende.

JEV II er først og fremst en aktivitet som, sammen med de andre finansielle støtteordningene administrert av "European Investment Bank" (EIB) og EIF, skal bidra til vekst og sysselsetting i Europa.

Det etableres svært få "joint venture" mellom SMB-er i Europa. JEV II-programmet skal lette og gi direkte støtte til etableringen av slike samarbeidsordninger.

I St.prp. nr. 1 (1998-99) for Nærings- og handelsdepartementet kap. 911 post 75, er en eventuell norsk deltakelse i JEV II omtalt. Der er det anslått at en eventuell deltakelse vil koste om lag 8,5 mill. kroner for perioden 1999-2000. På grunn av lavere kostnader enn forventet, vil en deltakelse i JEV II kunne finansieres innenfor eksisterende bevilgning på 4,5 mill. kroner.

Norsk deltakelse i JEV II medfører ingen nevneverdige administrative konsekvenser.

Etter Nærings- og handelsdepartementets syn er det viktig at Norge deltar i europeisk samarbeid som fremmer nettverksbygging mellom SMB-er, myndigheter med ansvar for SMB-politikk, samt aktører som utgjør et støtteapparat rundt denne typen bedrifter. Nærings- og handelsdepartementet anbefaler derfor at Rådsbeslutning 98/347/EF av 19. mai 1998 blir innlemmet i EØS-avtalen. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Mimmi Bæivi, Bjarne Håkon Hanssen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til at sysselsettingsveksten i tiden fremover forventes å bli størst i små og mellomstore bedrifter (SMB). Det er derfor av stor betydning at Norge deltar i internasjonale programmer som bidrar til fortsatt sysselsettingsvekst i slike bedrifter. De minste bedriftene har i mange tilfeller begrensede ressurser til å søke samarbeid med utenlandske bedrifter, og komiteen mener at deltakelsen i JEV II-programmet kan bidra positivt for norske bedrifter.

Komiteen vil videre hevde at det foreligger et betydelig behov for norsk deltakelse i programmet fordi EU- og EØS-området representerer et viktig marked for norske små og mellomstore bedrifter. Bedrifter som lykkes i dette markedet vil lettere kunne styrke sin konkurransedyktighet både nasjonalt og internasjonalt. Komiteen viser til den politiske vedtatte EØS-avtale, og mener det er en offentlig oppgave å bidra til å styrke norsk næringsliv gjennom å dra størst mulig nytte av avtalen.

Komiteen vil derfor støtte EØS-komiteens beslutning om endring av Protokoll 31 om EFTA/EØS-landenes deltakelse i EUs program "Joint European Venture" (JEV II).

Uttalelse fra utenrikskomiteen

Komiteen viser til at utkast til innstilling har vært oversendt utenrikskomiteen for uttalelse. I brev fra utenrikskomiteen datert 11. juni 1999 heter det:

«Under henvisning til næringskomiteens brev av 11. juni 1999 meddeles herved at utenrikskomiteen ikke har merknader til nevnte utkast til innstillinger.»

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og det som er sagt foran og råder Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 72/1999 av 28. mai 1999 om endring av Protokoll 31 til EØS-avtalen om EFTA/EØS-landenes deltakelse i EUs program "Joint European Venture" (JEV II), i samsvar med et framlagt forslag.

Oslo, i næringskomiteen, den 14. juni 1999.

Morten Lund,

leder.

Mimmi Bæivi,

ordfører.

Kjell Opseth,

sekretær.