Innstilling frå næringskomiteen om finansiering av publikumsretta informasjonstiltak i samband med år 2000-problemet

Dette dokument

Til Stortinget

Samandrag

I forbindelse med overgangen fra 1999 til 2000 kan det oppstå datoproblemer i alt fra komplekse systemer til enkel forbrukerelektronikk. Dette kalles år 2000-problemet og kan i verste fall medføre alvorlige samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser.

Regjeringen vurderer at håndteringen av år 2000-problemet i Norge i dag er godt ivaretatt, med enkelte unntak som følges tett opp, jf. Regjeringens tredje år 2000-redegjørelse til Stortinget i St.prp. nr. 1 for Nærings- og handelsdepartementet for 1999-2000.

Regjeringen vil fortsette med forebyggende år 2000-arbeid med fokus på kommuner og små og mellomstore bedrifter frem til nyttårsskiftet. Samtidig vil arbeidet med beredskapstiltak være prioritert. Det som i tillegg vil være viktig før nyttårsskiftet er informasjon rettet mot publikum. Den publikumsrettete informasjonen skal være nøktern og saklig og bidra til å skape trygghet i befolkningen.

Det er gjennomført flere undersøkelser av befolkningens behov for informasjon om år 2000-problemet, og det er avdekket et stort behov for informasjon fra sentralt hold. Behovet for sentrale informasjonstiltak forsterkes ytterligere gjennom tilbakemeldinger fra fylkesmenn og kommuner.

Aksjon 2000 er et prosjekt under Nærings- og handelsdepartementet og skal bidra til informasjonsformidling, opplærings- og kompetansehevende tiltak med særlig vekt på kommuner og små og mellomstore bedrifter, samt være en pådriver i år 2000-arbeidet. Regjeringen ønsker at Aksjon 2000 på vegne av Justisdepartementet skal ha ansvaret for å forberede og gjennomføre publikumsrettete informasjonstiltak med hovedvekt på husstandsbrosjyre og støtte til regionale informasjonstiltak. Arbeidet skal skje i samråd med Justisdepartementet og koordineringsgruppe for informasjon og informasjonsberedskap som ledes av Justisdepartementet.

Det legges til grunn en kostnad på inntil 5 mill. kroner for disse informasjonstiltakene. Det er samlet bevilget 55 mill. kroner til tiltak i regi av Aksjon 2000 på statsbudsjettet for 1998 og 1999. Mandatet til Aksjon 2000 omfatter imidlertid ikke denne type publikumsrettete informasjonstiltak. Aksjon 2000 har således ikke satt av ressurser til slike tiltak.

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Einar Johansen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Helga Rullestad og Rita Tveiten, frå Framstegspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, frå Kristeleg Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, frå Høgre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, frå Senterpartiet, leiaren Morten Lund, og frå Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til at det er gjennomført fleire undersøkingar av folk sine behov for informasjon om år 2000-problemet, og at det er avdekt eit stort behov for informasjon frå sentralt hald. Komiteen har også merka seg at attendemeldingar frå fylkesmenn og kommunar syner det same.

Komiteen har merka seg at Regjeringa ønskjer at Aksjon 2000 på vegne av Justisdepartementet skal ha ansvaret for å førebu og gjennomføre publikumsretta informasjonstiltak med hovudvekt på husstandsbrosjyre og støtte til regionale informasjonstiltak.

Komiteen er samd i at det er viktig med nøktern og sakleg publikumsretta informasjon for å skape tryggleik hos folk. Komiteen viser til at det er løyvd 55mill. kroner til tiltak i regi av Aksjon 2000 på statsbudsjettet for 1998 og 1999, men at mandatet til Aksjon 2000 ikkje omfattar denne type publikumsretta informasjonstiltak og at det derfor ikkje er avsett ressursar til slike tiltak.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Framstegspartiet og Høgre, meiner at det burde vore teki høgde for slike informasjonstiltak i mandatet og løyvingane til Aksjon 2000 tidlegare. Når det ikkje er gjort, støttar fleirtalet at det nå tilleggsløyvast kr5000000 til spesielle IT-tiltak på statsbudsjettet for 1999.

Medlemene i komiteen frå Kristeleg Folkeparti, Senterpartiet og Venstre støtter framlegget frå departementet om ei tilleggsløyving på kr5000000 til spesielle IT-tiltak på statsbudsjettet for 1999.

Tilråding frå komiteen

Komiteen viser til proposisjonen og det som er sagt foran og rår Stortinget til å gjere slikt

vedtak:

På statsbudsjettet for 1999 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

926

Spesielle IT-tiltak

70

År 2000-problematikken, kan overføres,

økes med

fra kr 35 000 000 til kr 40 000 000

5 000 000

Oslo, i næringskomiteen, den 28. oktober 1999

Morten Lund

leder

Torstein Rudihagen

ordfører

Kjell Opseth

sekretær