Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Grethe Fossli, Bjørn Tore Godal, Gunnar Halvorsen, Anne Helen Rui, fra Fremskrittspartiet, lederen Hans J. Røsjorde og Per Ove Width, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Einar Holstad, fra Høyre, Ingvald Godal, og fra Senterpartiet, Anne Enger Lahnstein, har merket seg at merforbruk på 1998-budsjettet blir dekket av rammen for 1999 fordelt på kapitlene som sto for overskridelsene.

Komiteen har merket seg at mindrebehov vedrørende deltagelse i SFOR utgjør 202,535 mill. kroner. Komiteen har videre merket seg det innenfor denne ramme foreslås bevilget 38 mill. kroner til kjøp av SISU (pansret personellkjøretøy) og at 1,5 mill. kroner brukes til dekning av utgifter knyttet til stabsoffiser som deltar i operasjonene på Øst-Timor. Komiteen er enig i disse bevilgningsforslag.

Komiteen viser til Innst. S. nr. 71 (1996-1997), jf. St.prp. nr. 14 (1996-1997) der det fremgår at 300 mill. kroner ble omdisponert fra kap. 1760 post 45 for å dekke kostnader ved IFOR-operasjonene i Bosnia.

Det vises videre til at komiteens flertall i nevnte innstilling, alle unntatt Sosialistisk Venstreparti, uttalte følgende:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, er enig med departementet i at disse midlene bevilges på nytt som tillegg til budsjettrammen når behov for ekstra investeringsmidler er tilstede".

Komiteenviser til proposisjonen der det framgår at i alt 155 millioner av dette beløpet er tilbakeført.

Komiteenviser videre til at Norges bidrag til Bosnia-operasjonene nå er trappet sterkt ned og at mindrebehovet på over 200 mill. kroner vedrørende SFOR gjør det naturlig å fullføre tilbakeføringen av investeringsmidlene for å møte de store utfordringene på materiellinvesteringssiden.

Komiteen vil på denne bakgrunn forslå at ytterligere 107 mill. kroner tilbakeføres kap. 1760 post 45, i tillegg til proposisjonens forslag om 38 mill. kroner til kjøp av SISU (pansret personellkjøretøy), slik at samlet tilbakeføring blir på 145 mill. kroner.

Komiteen har for øvrig ingen merknader til de foreslåtte omdisponeringer på 1999-budsjettet.

Komiteen har merket seg de foreslåtte endringer av bestillingsfullmakter for Hæren og Luftforsvaret.

Komiteen har for øvrig merket seg at Trøgstad fort overdras til Trøgstad kommune og at bygninger foreslås vederlagsfritt overdratt til Sola kommune for bruk til Krigshistorisk Museum Rogaland. Komiteen er enig i dette.