11.18 Kap. 972 Internasjonale investeringstiltak

Post 91 (ny) Investeringsfond for Øst-Europa

Sammendrag

Investeringsfond for Sentral- og Øst-Europa ble etablert i 1997 som ledd i Utenriksdepartementets program for Øst-Europa med en kapital på 70 mill. kroner. Ansvaret for fondet ble overført til Nærings- og handelsdepartementet i forbindelse med omorganiseringen av departementene i 1997. Driften av fondet er lagt til Russland- og Øst-Europadivisjonen i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND). Investeringsfondet dekker landene i Sentral- og Øst-Europa, Baltikum og land innenfor tidligere Sovjetunionen med unntak av Nordvest-Russland. Formålet med investeringsfondet er å styrke samarbeidet mellom norsk næringsliv og bedrifter i virkeområdet. Midlene skal anvendes innen rammen av gjeldende hovedlinjer for norsk politikk overfor disse landene.

Det har vært stor aktivitet og investeringslyst fra norsk næringslivs side til å etablere virksomhet innen fondets virkeområde. De fleste henvendelser til SND har omhandlet prosjekter i Baltikum, Russland, Polen og Tsjekkia. Fondet har inngått engasjement i 15 prosjekter med samlet innvilget beløp på 71,5 mill. kroner. På grunn av ramme-situasjonen blir nye prosjekter kun vurdert dersom tidligere besluttede prosjekter faller bort.

Norske bedrifter med erfaring fra investeringer i tidligere statshandelsland melder at investeringene er atskillig lettere å gjennomføre når man fra norsk side har med et statlig fond som medinvestor. Fondets medvirkning er enda mer sentral for selskaper uten tidligere erfaring fra slike investeringer.

På dette grunnlag foreslår Regjeringen å styrke investeringsfondet for Sentral- og Øst-Europa med 50 mill. kroner ved bevilgning over kap. 972 Internasjonale investeringstiltak ny post 91 Investeringsfond for Øst-Europa på statsbudsjettet 2000. Utbyttereglene for fondet vil bli sammenfallende med de som gjelder for SND Invest A/S. Fondet kan med dette opprettholde et reelt tilbud til norske bedrifter.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 50 mill. kroner under kap. 972 post 91.