Post 70 Teknologisk Institutt

Sammendrag

På bakgrunn av behovet for omprioriteringer på statsbudsjettet foreslås det å redusere bevilgingen under kap. 911 post 70 med 10 mill. kroner, fra 45 til 35 mill. kroner. Dette vil medføre redusert aktivitet ved Teknologisk Institutt i 2. halvår 2000.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, vil gå mot Regjeringens forslag.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet, Venstre og representanten Steinar Bastesen, viser til at Teknologisk Institutt er et av de viktigste offentlige virkemidlene rettet mot kompetanseoverføring og etterutdanning i små og mellomstore bedrifter. Finansieringen av TIs virksomhet skjer gjennom en stadig større andel egeninntjening. Det offentlige tilskuddet er øremerket kompetanse og teknologioverføring til SMB og sikrer at TI kan beholde en sterk SMB-profil. Erfaringene viser samtidig at det er innenfor veiledning og kompetanseheving at offentlige tilskudd har størst positiv effekt. De tre siste årene er bevilgningene til TI redusert med 17 pst., fra 54,5 til 45 mill. kroner. Resultatet er at innsatsen overfor SMB er synkende. Flertallet er derfor bekymret for at det foreslåtte kuttet på 10 mill. kroner vil føre til betydelig redusert aktivitet i andre halvår 2000 og tvinge TI til ytterligere å trappe ned den langsiktige innsatsen overfor små og mellomstore bedrifter.

Flertallet vil derfor stemme imot Regjeringens forslag under kap. 911 post 70.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til at Arbeiderpartiet har måttet finne inndekning på en rekke andre områder i denne innstillingen for å balansere komiteens flertallsinnstilling. Dette gir Arbeiderpartiet rom for å reversere flere av de budsjettiltak Regjeringen hadde funnet nødvendig.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti slutter seg til Regjeringens forslag i proposisjonen.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

Kap. 911

Bedriftsrettet kompetanseoverføring:

70

Teknologisk Institutt, nedsettes med

kr 10 000 000

fra kr 45 000 000 til kr 35 000 000

Post 71 Veiledningsinstituttet i Nord-Norge, kan overføres

Sammendrag

På bakgrunn av behovet for omprioriteringer på statsbudsjettet foreslås det å redusere bevilgingen under post 71 med 5 mill. kroner, fra 24,5 til 19,5 mill. kroner. Dette vil medføre redusert aktivitet ved veiledningsinstituttet i 2. halvår 2000. Det forutsettes at reduksjonen ikke vil berøre virksomheten ved Narviktelefonene/Bedin.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at Veiledningsinstitutt for Nord-Norge er en hovedaktør når det gjelder innovasjon og veiledning spesielt til små- og mellomstore bedrifter i Nord-Norge. Disse medlemmer går på denne bakgrunn mot å redusere bevilgningen med 5 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet går imot Regjeringens forslag. Disse medlemmer viser til merknad under avsnitt 4.5.17.