11.7 Kap. 920 Norges forskningsråd

Post 50 Tilskudd

Sammendrag

Det foreslås en økning på budsjettet til Norges forskningsråd med 11 mill. kroner til tiltak innen næringsrettet brukerstyrt forskning og næringsrettet strategisk forskning:

Næringsrettet brukerstyrt forskning: IT-områdets veksttakt og satsningsnivået i andre land gjør det påkrevd med nye større satsinger i Norge, blant annet med pilotprosjekter. Det foreslås satt av 6 mill. kroner til iverksetting av nye IT-prosjekter innen tjenesteytende næringer med basis i næringslivets behov. Midlene skal blant annet bidra til å delfinansiere gjennomføringen av et forprosjekt for et nytt program for elektronisk handel og forretningsdrift rettet mot små og mellomstore bedrifter i tjenesteytende sektor. Forprosjektet startes med utgangspunkt i et nytt initiativ fra Handel- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) rettet mot strategisk forretningsutvikling i virksomheter gjennom anvendelse av elektronisk handel.

Næringsrettet strategisk forskning: Det foreslås avsatt 5 mill. kroner til næringsrettet strategisk forskning. De strategiske midlene skal rettes inn mot grunnleggende kompetanseoppbygging innen kommunikasjonsteknologi, neste generasjon Internett og mikroteknologi. Innsatsen på disse områdene må forseres for å holde tritt med utviklingen internasjonalt. Disse strategiske initiativene skal koples nærmere til den brukerstyrte forskning for sikre relevans i forhold til nye behov og initiativ fra næringslivet.

Satsingen under næringsrettet brukerstyrt forskning og næringsrettet strategisk forskning vil også imøtekomme blant annet NHOs ønsker om sterkere innsats på bredbåndsområdet.

På denne bakgrunn fremmer Regjeringen forslag om å øke bevilgningen under kap. 920 Norges forskningsråd post 50 Tilskudd med 11 mill. kroner, fra 847,8 til 858,8 mill. kroner på statsbudsjettet 2000.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, slutter seg til Regjeringens forslag om å forhøye bevilgningen under kap. 920 post 50 med i alt 11 mill. kroner.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti har ved flere anledninger pekt på det urimelige i at Norge har vedtatt å ikke bruke atomkraft i sin kraftforsyning, samtidig som at det brukes store midler til drift av Haldenreaktoren. Riktignok brukes noen av midlene ved reaktoren til prosjekter som skal trygge drift av reaktorer i andre land, men dette medlem peker på at de miljømessige problemene som lagring av avfall og fare for ulykker, eksisterer som en konsekvens av reaktorens drift.

Dette medlem ønsker å opprettholde driften i Halden som utelukkende er innrettet mot å sikre drift av andre reaktorer, og prosjekter knyttet til krisehåndtering dersom en ulykke skjer, men minner om at slik forskning kan drives ved hjelp av de virtuelle og databaserte prosjektene som også drives ved anlegget (HAMMLAB).

Dette medlem støtter økingen på 11 mill. kroner som er foreslått i St.prp. nr. 61 (1999-2000) kap. 920 post 50, men ønsker å redusere bevilgningene til Haldenreaktoren med 15 mill. kroner.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

Kap. 920

Norges forskningsråd:

50

Tilskudd, nedsettes med

kr 4 000 000

fra kr 847 800 000 til kr 843 800 000