19.3.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Ordningen med inntektsregulering av nettselskaper skal sørge for at det ikke tas urimelig høye priser for overføring av elektrisk energi til sluttbrukere. Rapportering av regnskapsdata fra nettselskapene utgjør i denne sammenheng den viktigste delen av NVEs beslutningsgrunnlag for kontroll av virksomheten. Det er nylig avdekket et behov for omfattende endringer i den nå syv år gamle databaseløsningen. Blant annet takler ikke dagens løsning tilpasningene til den nye regnskapsloven. I tillegg er systemet ustabilt og tungvint, både ved bruk av omsetningskonsesjonærene som informanter og NVE og Statistisk sentralbyrå som brukere av statistikken. Regnskapsdatabasen er av avgjørende betydning for NVEs evne til å drive effektiv monopolkontroll. Omlegging til en web-løsning vil innebære betydelig effektivisering, både for NVE og e-verkene. Kostnadene for prosjektet er beregnet til 6,5 mill. kroner, hvorav 3,5 mill. kroner påløper i 2000. Det forutsettes at Statistisk sentralbyrå bidrar til gjennomføring og medfinansiering av prosjektet.

På bakgrunn av ovennevnte foreslås det å øke bevilgningen for 2000 med 3,5 mill. kroner. Tilleggsbevilgningen foreslås inndekket gjennom en tilsvarende reduksjon av bevilgningen til forbygningsarbeider og oppryddingstiltak, jf. omtalen under kap. 1820 post 30.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, vil stemme imot Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til at opposisjonspartiene gjennom arbeidet med denne innstillingen danner flertall mot en rekke av de budsjettiltak Regjeringen foreslår. Disse medlemmer viser til at budsjettrevisjonen bør holdes innenfor de rammer som er lagt til grunn i det økonomiske opplegget fra Regjeringen. Av denne grunn har disse medlemmer funnet det riktig å støtte enkelte inndekningsforslag foreslått av andre partier slik at disse forslagene får flertall.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre har merket seg at Regjeringen foreslår å øke bevilgningen med 3,5 mill. kroner for å legge om databaseløsningen. Disse medlemmer legger til grunn at det må være mulig å finne rom for en slik utgift innenfor den bevilgning i vedtatt budsjett, og går imot forslaget. Disse medlemmer har for øvrig merket seg at den nye løsningen skal innebære en betydelig effektivisering, og forutsetter at dette gjenspeiles i forslaget til budsjett for 2001.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Steinar Bastesen slutter seg til Regjeringens forslag om å øke kap. 1820 post 1 med 3,5 mill. kroner.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

1820

Norges vassdrags- og energidirektorat (jf. kap. 4820 og 4829):

1

Driftsutgifter, forhøyes med

3 500 000

fra kr 186 725 000 til kr 190 225 000

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til behovet for omprioritering på statsbudsjettet, og fremmer følgende forslag:

Kap. 1820

Norges vassdrags- og energidirektorat (jf. kap. 4820 og 4829):

1

Driftsutgifter, forhøyes med

kr 1 500 000

fra kr 186 725 000 til kr 188 225 000

19.3.2 Post 30 Forbygningsarbeider og opprydningstiltak, kan overføres

Sammendrag

Det foreslås å redusere bevilgningen for 2000 med 3,5 mill. kroner. Reduksjonen har sammenheng med den foreslåtte tilleggsbevilgningen på 3,5 mill. kroner til ny regnskapsdatabase i NVE, jf. omtalen under kap. 1820 post 1.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å redusere kap. 1820 post 30 med 3,5 mill. kroner.

19.3.3 Post 34 Utbedring ved Solbergfoss dam, kan overføres

Sammendrag

Det ble i statsbudsjettet for 1998 bevilget til sammen 53 mill. kroner i forbindelse med utbedring av Solbergfoss dam. Dette prosjektet ble igangsatt på bakgrunn av flommen i 1995, og skulle sikre flomavløpet i Øyeren. Anlegget vil stå ferdig i 2000 og vil bli gjennomført til en lavere kostnad enn opprinnelig budsjettert. Gjenværende midler vil bli benyttet til å fullføre ekstraordinære flomtiltak i vassdraget hvor Solbergfoss dam ligger og som ikke ble fullført etter flommen i 1995.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til orientering.