19.4 Kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon

Post 72 Tilskudd, kan overføres

Sammendrag

Som et budsjettiltak for å dekke inn nødvendige utgiftsøkninger under andre budsjettområder i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2000, foreslås det å redusere bevilgningen under kap. 1825, post 72 med 57 mill. kroner, fra 280 til 223 mill. kroner.

Det vises for øvrig til Regjeringens forslag om fritak for investeringsavgift ved investeringer i vannkraftanlegg fra 1. januar 2000. Et avgiftsfritak for vannkraftinvesteringer vil styrke den innenlandske produksjonen av fornybar energi, bidra til å redusere Norges behov for å importere elektrisitet og bidra til økt aktivitet i leverandørindustrien.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og representanten Steinar Bastesen, slutter seg til Regjeringens forslag om å redusere kap. 1825 post 72 med 57 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre viser til St.meld. nr. 29 (1998-1999) og Innst. S. nr. 122 (1999-2000). Disse medlemmer viser til at et stort flertall i Stortinget ved behandlingen av Energimeldingen var enig i å trappe opp innsatsen for ENØK og nye fornybare energikilder. Disse medlemmer er derfor svært overrasket over at det foreslås en betydelig reduksjon i bevilgningen. Disse medlemmer viser videre til egne merknader knyttet til forslaget om fritak for investeringsavgift for investeringer i vannkraftanlegg. Disse medlemmer finner det hensiktsmessig å avgrense fritaket for investeringsavgift til opprusting og effektivisering av eksisterende kraftverk. Disse medlemmer går imot Regjeringens forslag om å redusere bevilgningen til omlegging av energibruk og energiproduksjon.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til behovet for omprioritering på statsbudsjettet, og fremmer følgende forslag:

Kap. 1825

Omlegging av energibruk og energiproduksjon:

72

Tilskudd, kan overføres, nedsettes med

kr 74 000 000

fra kr 280 000 000 til kr 206 000 000

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til betydningen av at arbeidet med omlegging av energibruk og energiproduksjon ikke bare fortsetter, men intensiveres. Det er et faktum at Norges energibruk- og produksjon domineres av elektrisitet, og det bør være et mål at elektrisiteten i større grad forbeholdes høykvalitets formål enn det som er tilfelle i dag. Dette ville også åpne for mulighet for større bruk av alternative energiformer. Det har inntil nå vært stor politisk enighet om betydningen av dette.

Den foreslåtte reduksjonen på 57 mill. kroner vil ha store konsekvenser for dette arbeidet. Det er heller ikke ledsaget av noen omdisponeringer som kompenserer for reduksjonen i denne satsingen. Det nevnes at det foreslås at et generelt fritak på investeringsavgift for investeringer i vannkraftanlegg fra 1. januar 2000.

Etter dette medlems mening kompenserer dette ikke for de negative følgene av denne budsjettreduksjonen, og vil kun medføre en øket satsing på vannkraft fremfor større energifleksibilitet og vannbåren varme. Undersøkelser viser at 30 Twh elkraft som i dag brukes til oppvarming kan frigjøres til andre formål gjennom forholdsvis enkle grep. For eksempel kan elkjeler erstattes med andre energibærere noe som vil utløse 2-3 Twh elkraft pr. år de nærmeste 2-3 årene.

Norge er forpliktet til å begrense sine utslipp av CO2 og andre drivhusgasser til 1 pst. høyere enn nivået var i 1990, for perioden 2008 til 2012. Det vil stå helt sentralt i vår mulighet til å nå dette målet at vi evner å legge om vår energiproduksjon til mer miljøvennlige kilder.

Dette medlem går derfor imot den foreslåtte reduksjonen på 57 mill. kroner i kap. 1825 post 72.