3.15 Returordning for Vinmonopolets flasker

Sammendrag

I forbindelse med fjorårets budsjettbehandling ba flertallet i finanskomiteen den daværende regjeringen vurdere en returordning for alle vinflasker som leveres til Vinmonopolet.

Arcus har et pantesystem for sine flasker. Det er ikke etablert et tilsvarende pante- og ombrukssystem for vin- og brennevinsflasker fra andre leverandører enn Arcus. Disse flaskene inngår imidlertid i Norsk Glassgjenvinnings system for materialgjenvinning (Iglo-systemet). Det eksisterer m.a.o. retursystemer for alle vin- og brennevinsflasker som blir solgt i Norge. Arcus vil oppheve sitt særskilte pantesystem. Dette skyldes bl.a. at kostnadene ved å opprettholde pantesystem er høyere enn kostnadene ved å oppheve systemet. Vinmonopolet har et forholdsvis begrenset butikknett. Det er enklere for kundene å benytte Iglo-systemet som har større utbredelse, enn å levere flasker tilbake til Vinmonopolet. For mange kunder vil trolig den økonomiske belønningen ved pant ikke oppveie ulempen ved å frakte tomflasker til nærmeste vinmonopolutsalg.

Hensikten med returordninger for emballasje er å redusere miljøproblemene forårsaket av emballasjeavfallet. Dette hensynet ivaretas både dersom flaskene samles inn for ombruk og for materialgjenvinning. Miljømessig sett kan det ikke på generelt grunnlag hevdes at ombruk av vin- og brennevinsflasker er bedre enn materialgjenvinning.

En ombruksordning for alle flasker solgt av Vinmonopolet virker lite hensiktsmessig. Vin- og brennevin tappes på originalflasker verden over. De fleste flaskene er ikke laget for ombruk, og returtransport av ulike flasker til ulike leverandører i andre land ville bety miljøbelastende og ressurskrevende transport av flaskene over store avstander. En utvidet returordning med pant og knusing for materialgjenvinning vil også være uhensiktsmessig da det allerede eksisterer en etablert returordning gjennom Iglo-systemet som samler inn rundt 78 pst. av flaskene. Til sammenlikning er returandelen knapt 50 pst. på Arcus" ombruksflasker.

Retursystemet for vin- og brennevinsflasker i Sverige opphørte ved årsskiftet 1997/1998. Systembolaget begrunnet nedleggelsen med at leverandørene av vin og brennevin ikke ønsket et slikt retursystem. I Danmark har noen butikkjeder et frivillig pantesystem for vinflasker og for flasker for de mest alminnelige, danskproduserte snapstypene. Det finnes imidlertid ikke noe pantesystem for importerte vin- og brennevinsflasker i Danmark. I Danmark ilegges bare nye flasker emballasjeavgift, flasker som brukes om igjen betaler ikke avgift.

Regjeringen foreslår derfor at dagens rammebetingelser for vin- og brennevinsflasker fra Vinmonopolet blir opprettholdt.

Komiteens merknader

Komiteen er enig med Regjeringen i å opprettholde dagens rammebetingelser for retur av vin- og brennevinsflasker fra Vinmonopolet.