8.1 Kap. 500 Kommunal- og regionaldepartementet (jf. kap. 3500)

Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

For å sikre en bedre samordning av kontroll- og integreringspolitikken er det besluttet å overføre Justisdepartementets ansvar for utlendingsloven og statsborgerskapsloven til Kommunal- og regionaldepartementet. Etter Regjeringens vurdering vil dette bidra til en mer helhetlig og effektiv styring av utlendingsforvaltningen. Arbeidet med omorganiseringen av utlendingsfeltet ble startet under den forrige regjeringen, og er videreført etter regjeringsskiftet. Arbeidet med omorganiseringen er arbeidskrevende. For at dette arbeidet ikke skal gå på bekostning av andre høyt prioriterte oppgaver, er det nødvendig å styrke departementets driftsbudsjett inneværende år.

På grunn av den betydelige økningen i tilstrømningen av asylsøkere til Norge de siste årene har det vært store problemer med å finne tilstrekkelig antall plasser i kommunene for å bosette personer som har fått innvilget oppholdstillatelse, jf. kap. 521 post 60 Integreringstilskudd. Det er derfor behov i Kommunal- og regionaldepartementet for å øke innsatsen for å sikre raskere bosetting.

På bakgrunn av dette foreslås det en styrking av kap. 500 post 1 Driftsutgifter med til sammen 3,9 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Steinar Bastesen slutter seg til Regjeringens forslag under kap. 500 post 1.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

Kap. 500

Kommunal- og regionaldepartementet (jf. kap. 3500):

1

Driftsutgifter, forhøyes med

fra kr 135 322 000 til kr 139 222 000

kr 3 900 000

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre viser til at dette var kjent allerede før budsjettet for 2000 ble vedtatt, og at det burde vært hensyntatt, eventuelt som en overslagsbevilgning. På denne bakgrunn vil disse medlemmer gå imot forslaget om å styrke kap. 500 post 1 Driftsutgifter med 3,9 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til behovet for omprioriteringer på statsbudsjettet, og går imot forslaget til økning.