8.2 Kap. 520 Utlendingsdirektoratet (jf. kap. 3520)

Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

I saldert budsjett for 2000 er det bevilget 216,26 mill. kroner til drift av Utlendingsdirektoratet.

I forhold til saldert budsjett for 2000 legges det nå til grunn en økning i antall asylsøknader i inneværende år. Økningen skyldes bl.a. en oppjustering av prognosen for antall asylsøkere fra 8 000 til 8 500, jf. kap. 520 post 21 Spesielle driftsutgifter, statlige mottak, samt en større andel hovedpersoner enn tidligere. Videre er det grunn til å forvente en rekke nye saker som følge av at en del av flyktningene fra Kosovo med kollektiv oppholdstillatelse vil velge å søke om asyl. I tillegg har Utlendingsdirektoratet mottatt en rekke saker som følge av at politiet i siste halvdel av 1999 igangsatte et prosjekt for å nedarbeide store avhørsrestanser, jf. St.prp. nr. 10 (1999-2000) for Justisdepartementet. Videre har den betydelige økningen i tilstrømningen av asylsøkere til Norge de siste årene medført store problemer med å finne tilstrekkelig antall plasser i kommunene for å bosette personer som har fått innvilget oppholdstillatelse, jf. omtale under kap. 521 post 60 Integreringstilskudd.

I Budsjett-innst. S. nr. 5 (1999-2000) viste komiteens flertall til at flere kommuner bør få delta i forsøksprosjekter for å prøve ut alternativer til dagens kvalifisering av nyankomne flyktninger og innvandrere. Regjeringen foreslår derfor å igangsette ytterligere 10 forsøksprosjekter, jf. kap. 521 post 71 Kunnskapsutvikling. Dette medfører merutgifter for Utlendingsdirektoratet på omlag 1 mill. kroner for inneværende år.

Det er anslått et merbehov knyttet til bl.a. økt saksbehandligskapasitet, kjøp av tolke- og oversettertjenester, styrking av logistikkfunksjonen, administrativ styrking, leie av lokaler, bosettingsettingsfremmende tiltak og igangsetting av nye forsøksprosjekter på totalt 36,3 mill. kroner i 2000. Regjeringen fremmer derfor forslag om en tilleggsbevilgning på kap. 520 post 1 Drift på totalt 36,3 mill. kroner i 2000.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 520 post 1 med i alt 36,3 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, viser til at dette var kjent for Regjeringen allerede ved budsjettforhandlingen i fjor høst, og at Regjeringen burde ha foreslått dette allerede da, eventuelt gjennom en overslagsbevilgning. På denne bakgrunn vil disse medlemmer gå imot Regjeringens forslag om en tilleggsbevilgning på kap. 520 Post 1 Drift på 36,3 mill. kroner.