Post 77 Syketransport

Sammendrag

Utsettelse fritt sykehusvalg

Departementet tar sikte på at pasientrettighetsloven, i likhet med de øvrige helselovene (helsepersonelloven, spesialisthelsetjenesteloven og psykisk helsevernlov), skal tre i kraft 1. januar 2001. Som en konsekvens av at iverksetting av fritt sykehusvalg dermed blir utsatt et halvt år, foreslås bevilgningen til syketransport satt ned med 30 mill. kroner.

Justering av egenandel

Utgiftene på post 77 beløp seg til 984 mill kroner i 1997. I 1999 var utgiftene 1 132 mill kroner. For 2000 betales det en egenandel på 60 kroner for hver reise (120 kroner for reiser tur/retur). Det foreslås at den alminnelige egenandelen ved reise økes fra 60 til 80 kroner for hver reise (fra 120 til 160 kroner for reise tur/retur) fra 1. juli 2000. Bakgrunnen er den sterke økningen i utgiftene til syketransport i de senere år.

Utgifter til syketransport som er lavere enn den fastsatte egenandelen, kan føres på kvitteringskortet og refunderes for personer med frikort. Egenandelsøkningen vil således ikke berøre storbrukerne. Det er en forutsetning at utgiftene overstiger lokal minstetakst med rutegående transportmiddel.

Forslaget er anslått å gi en brutto mindreutgift på 80 mill kroner på post 77. Fordi denne egenandelen kommer inn under ordningen med et årlig utgiftstak, vil imidlertid 30 mill. kroner av dette komme som merutgifter på kap. 2752 post 70 Refusjon egenanbetaling. Netto mindreutgift blir dermed 50 mill. kroner.

Samlet forslag til bevilgning

I alt foreslås bevilgningen på post 77 satt ned med 110 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å redusere kap. 2750 post 77 med i alt 110 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og representanten Steinar Bastesen kan ikke akseptere at iverksettelsen av fritt sykehusvalg nå skal utsettes. Disse medlemmer mener at det er å holde pasienter og pårørende for narr å endre nylig vedtatte fordeler. Disse medlemmer frykter at dette vil bidra til å svekke tilliten til Stortinget og det politiske system dersom fritt sykehusvalg likevel ikke blir en realitet fra 1. juli d.å.

Komiteen viser når det gjelder kap. 2752 post 70 til merknader under avsnitt 9.32.