Post 65 Psykisk utviklingshemmede med sikringsdom, kan overføres

Sammendrag

Formålet med bevilgningen er å få kommunene til å ta på seg oppgaver knyttet til omsorgen for og sikringen av psykisk utviklingshemmede med sikringsdom gjennom å refundere deres utgifter til dette formål. Staten har ikke hjemmel for å pålegge kommunene denne oppgaven. Refusjonsordningen har vært en betingelse fra kommunenes side for å fortsatt påta seg oppgaven. Ordningen var forutsatt å være midlertidig inntil Stortinget hadde vedtatt ny lovgivning om særreaksjoner for mennesker med psykisk utviklingshemming.

Opprinnelig fikk kommunene refundert 70 pst. av sine utgifter. Men etter krav fra de berørte kommunene ble det fra 1997 gitt 100 prosent refusjon for godkjente utgifter med fradrag for en stipulert normalsats pr. person for andre statlige overføringer knyttet til psykisk utviklingshemmede. I 1999 var fradragssatsen 91 000 kroner. I 1999 ble det refundert utgifter for i alt 26 personer med et samlet beløp på 37,3 mill. kroner.

Det er knyttet usikkerhet til å beregne behovet for statlige midler til ordningen. Da det idømmes sikringsdommer hele året har departementet ikke fastsatt noen søknadsfrist. På grunnlag av mottatte søknader om refusjon for personer som er inne i tilskuddsordningen, og for personer som man er kjent med det vil bli søkt om tilskudd for, har departementet beregnet et samlet utgiftsbehov i 2000 til opp mot 45 mill. kroner. For 2000 er det bevilget 29 mill. kroner.

Til å dekke inn utgiftsøkningen foreslås bevilgningen økt med 6 mill. kroner til 35 mill. kroner. I tillegg settes den kommunale "egenandelen" (fradragssatsen) opp fra 91 000 kroner til 375 000 kroner pr. person. Dette beløpet samsvarer med det beløpet som kommunene i dag mottar pr. psykisk utviklingshemmet gjennom inntektssystemet (375 000 kroner). Kommunene vil etter omleggingen fortsatt få dekket alle merkostnadene knyttet til sikringstiltak m.v.

Det tas sikte på at lovforslaget om særreaksjoner for mennesker med psykisk utviklingshemning vil bli lagt fram for Stortinget innen utgangen av inneværende år.

Bevilgningen foreslås økt med 6 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, og representanten Steinar Bastesen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og representanten Steinar Bastesen viser til at sentrumsregjeringen fremmet og i Stortinget fikk vedtatt at refusjonssatsen for kommuner som tok imot sikringsdømte med psykisk utviklingshemming økt fra 70 pst. til 100 pst. Disse medlemmer går imot Regjeringens forslag til økning i egenandelene for kommunene fra 91 000 kroner til 375 000 kroner, og vil derfor øke posten med 10 mill. kroner utover Regjeringens forslag, av hensyn til en allerede presset kommuneøkonomi.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

Kap. 673

Tiltak for funksjonshemmede

65

Psykisk utviklingshemmede med sikringsdom, kan overføres, forhøyes med

kr 16 000 000

fra kr 29 000 000 til kr 45 000 000