Friluftsliv

Det understrekes i St.meld. nr. 8 (1999-2000) at alle skal ha mulighet til å drive friluftsliv som helsefremmende, trivselsskapende og miljøvennlig aktivitet i nærmiljøet og i naturen for øvrig. Regjeringen vil:

  • – Videreføre arbeidet for å styrke det enkle og tradisjonelle friluftslivet basert på allmennhetens rett til fri ferdsel,

  • – skjerpe dispensasjonspraksis i 100-meters sonen langs kysten,

  • – legge frem en stortingsmelding om friluftslivpolitikken i 2000.

Komiteens merknader

Komiteen viser til betydningen friluftslivet har for flere sider av samfunnet - som kilde til rekreasjon, folkehelse og en positiv fritid, samt den store betydningen friluftsliv har for at barn skal kunne utvikle motoriske ferdigheter. Videre noterer komiteen seg den store betydningen friluftslivet har for en opplevelse av og forståelse for naturen, miljøet og menneskets plass og innbyrdes avhengighet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, mener det er viktig å styrke friluftslivet og sikre allmennhetens rett til fri ferdsel i utmark og strandsoner. Tilgangen til jakt og fiske må bli bedre.

Flertallet forutsetter en sterk fokusering på disse områdene når Regjeringen legger fram sin friluftsmelding våren 2001.

Flertallet slutter seg til de mål som trekkes opp i St.meld. nr. 8 (1999-2000).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre vil advare mot den konfrontasjonslinje Arbeiderpartiet og sentrumspartiene ser ut til å legge seg på i spørsmålet om strandsonen.

Disse medlemmer er sterkt bekymret over signalene om nye statlige direktiver og lover når det gjelder strandsoneproblematikken. Disse medlemmer vil vise til at en rekke kommuner langs kysten har funnet frem til gode løsninger for å sikre allemannsretten i et samarbeid med grunneierne ved bl.a. å etablere kyststier. Disse medlemmer mener at det kommunale selvstyret er viktig - også på dette området. Det er forskjell på kommunene. Det må derfor være rom for lokale variasjoner og lokalt ansvar.

Disse medlemmer er videre sterkt bekymret over at statlige midler vris fra sikring av friluftsområder til juridisk bistand til sikring av allemannsretten. Når det bevilges statlige midler til juridisk bistand, kan det i seg selv invitere til et høyere konfliktnivå. Disse medlemmer mener at sikring av friluftsområder er et effektivt virkemiddel for å sikre allemannsretten, samtidig som det er konfliktdempende.

Komiteens medlemmer fra Høyre ønsker derfor å trappe opp bevilgningene til dette formål.