Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Torbjørn Andersen, Steinar Bastesen, Vidar Kleppe, Terje Knudsen og Jørn L. Stang om utbygging av norsk værradarnett

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 74 (2000-2001)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:86 (1999-2000)
  • Dato: 06.12.2000
  • Utgiver: Kirke-, utdannings- og forsknings­komiteen
  • Sidetall: 1

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen vurdere et utbyggingsprogram av værradarnett i Norge, og legge sine synspunkter frem for Stortinget på egnet måte."

Forslaget begrunnes med at værradar er et viktig hjelpemiddel i moderne overvåkning som gir større sikkerhet for skipsfart, fly, oljeinstallasjoner og veitrafikk. Forslagsstillerne dokumenterer betydningen av å få et komplett norsk værradarnett og utbyggingen av værradarer i Norden og det øvrige Europa.

Et nasjonalt utbyggingsprogram med full dekning av det norske fastlandet krever nye værradarer i tillegg til de to som allerede er installert. I tillegg til investeringskostnadene kommer den årlige drift av nettet som beløper seg til 12 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen er kjent med at Det norske meteorologiske institutt i 1997 utarbeidet en plan for utbygging av et landsdekkende værradarnett, og ser positivt på en videre utbygging av værradarer i Norge, jf. Budsjett-innst. S. nr. 12 (1995-1996) og Budsjett-innst. S. nr. 12 (1996-1997).

Komiteen går inn for at Stortinget ber Regjeringen vurdere et utbyggingsprogram for værradarnett i Norge og legge sine synspunkter fram for Stortinget på egnet måte.

Komiteens tilråding

Komiteen har ingen flere merknader, viser til dokumentet og råder Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget ber Regjeringen vurdere et utbyggingsprogram av værradarnett i Norge, og legge sine synspunkter frem for Stortinget på egnet måte.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 6. desember 2000

Ranveig Frøiland

leder

Marit Tingelstad

ordfører

Rune E. Kristiansen

sekretær