Vedlegg 2: Brev fra Statens helsetilsyn til flere, datert 27.november 2000

Tiltak for å forhindre innslep av kugalskapsmitte til Norge

Statens dyrehelsetilsyn vil fraråde import av levende storfe eller fôr som inneholder kjøttbeinmjøl. Vi anmoder om at husdyrprodusenter og andre blir informert gjennom egne organisasjoner om hvilken risiko slike importer utgjør for dyre- og folkehelsen. Det er ikke faglig grunnlag for å fraråde innførsel av sæd eller embryo.

Utviklingen av kugalskap (BSE) i Europa er urovekkende. Vi ser en svært negativ utvikling i Frankrike. Situasjonen i land som Portugal, Irland og Sveits er ikke tilfredsstillende. Det tar også lengre tid enn antatt å bli kvitt sjukdommen i England. I Danmark ble kugalskap første gang påvist i februar i år, og danske veterinærmyndigheter antar at de vil få flere tilfeller. De siste dagene er kugalskap for første gang påvist både i Tyskland og Spania. Kugalskap er med andre ord ikke under kontroll i flere europeiske land, og det er ikke grunnlag for å anta at dette vil endre seg i nærmeste framtid.

Kugalskap er ikke påvist i Norge. Vurderinger som er gjort av EUs vitenskapskomite (SSC) har konkludert med at risikoen for at vi har kugalskapsmitte blant norskfødte storfe er svært liten ("negligible"). Veterinærinstituttet har vurdert risikoen for at storfe som er importert fra Danmark skal kunne være smittet er ca. 3%. Vitenskapskomiteen sier det vil være viktig for Norge å hindre at smitte kommer inn i landet, underforstått at import av levende dyr og fôr som måtte inneholde kjøttbeinmjøl ikke bør skje. Også Veterinærinstituttet understreker at importert fôr med kjøttbeinmjøl utgjør en smitterisiko.

Ingen kan gi garantier for at vi ikke har kugalskap­smitte hos norskfødte storfe, men risikovurderinger indikerer at sannsynligheten er liten. I tillegg til tidligere rutiner har vi i den senere tid iverksatt nye tiltak som økt varmebehandling ved framstilling av kjøttbeinmjøl og testing av importerte dyr. Et krav om fjerning av spesifisert risikomateriale (SRM) i forbindelse med slakting trer i kraft ved nyttår. Likeledes skjerpes kravene til råvarene ved produksjon av kjøttbeinmjøl.

Statens dyrehelsetilsyn har den 26. mai 2000 tilskrevet Landbruksdepartementet og understreket at import av levende storfe og fôr representerer en fare for innslep av kugalskapsmitte til Norge. Landbruksdepartementet har uttrykt at EØS-avtalen ikke gjør det mulig for norske myndigheter å forby slik import.

Det framgår av ovenstående at det er svært viktig at norske husdyrprodusenter og andre avstår fra å innføre levende storfe og fôr med kjøttbeinmjøl som EØS-avtalen gir anledning til. Statens dyrehelsetilsyn vil anmode adressatene av dette brev om å bidra til at husdyrprodusenter og andre blir informert om den risiko for dyre- og folkehelsen som er knyttet til slike importer. Det er ikke lenger grunnlag for tvil om at kugalskapsmitte via kjøtt er den direkte årsak til den nye varianten av Creutzfeldt-Jakobs sykdom, som særlig angriper yngre mennesker.

Vi har i dag ikke noe faglig grunnlag for å fraråde innførsel av sæd eller embryo.

Informasjon om kugalskap er å finne på Dyrehelse­tilsynets internettside: www.dyrehelsetilsynet.no. Vi står til disposisjon for å bidra til en bred og saklig informasjon om kugalskap.

Kopi av dette brevet er sendt:

Landbruksdepartementet, avdeling for matproduksjon og helse

Alle fylkesveterinærene

Statens næringsmiddeltilsyn

Statens landbrukstilsyn

Veterinærinstituttet

Forbrukerrådet