Innstilling frå finanskomiteen om forslag frå stortingsrepresentantane Inger Enger og Morten Lund om å lovfeste kjønnsnøytrale pensjonsordningar

Til Stortinget

Samandrag

Etter dagens lov om forsikringsvirksomhet må private forsikringsselskap beregne forsikringspremien separat for hver enkelt kunde. Som en følge av at kvinner i gjennomsnitt lever lenger enn menn, fører dette til at det blir dyrere å forsikre kvinner enn menn.

En undersøkelse som KLP har foretatt, viser at kostnaden ved å forsikre en arbeidstaker tillegges vekt ved ansettelsen. Nesten halvparten av ledere i privat og offentlig virksomhet mener at høyere forsikringspremier for kvinner har betydning ved ansettelser, ifølge undersøkelsen MMI har utført for KLP. 14 pst. av de spurte sier at de vil legge stor vekt på at kvinner er dyrere å forsikre enn menn, mens bare halvparten sier at de ikke vil ta hensyn til dette i ansettelsesprosessen.

Dagens regelverk bidrar etter forslagsstillernes oppfatning til å gjøre det vanskeligere for kvinner å komme seg inn på arbeidsmarkedet og konkurrere om de mest attraktive jobbene. Dersom premien ble jevnet ut på alle ansatte, ville det bidra til en rettferdig likebehandling.

På bakgrunn av dette fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen foreslå endringer i forsik-ringsvirksomhetsloven, slik at alle forsikringsselskap plikter å gi tilbud om kjønnsnøytale pensjonspremier."

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, lederen Siv Jensen og Per Erik Monsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Morten Lund, fra Venstre, May Britt Vihovde, og fra Kystpartiet, Karl-Anton Swensen, viser til at Dokument nr. 8:124 (2001-2002) vart fremja 3. mai 2002, og at det i ettertid har komme brev frå Finansdepartementet til Stortinget 6. mai 2002 (utdrag vedlagd), der departementet varslar at det vert lagt fram ein proposisjon om kjønnsnøytralitet i pensjonsordningar i august 2002. Komiteen vil såleis ikkje gå nærare inn på problemstillingane i dokumentforslaget no, men komme tilbake til dette under arbeidet med den varsla proposisjonen.

Komiteen foreslår at dokumentet vert lagt ved protokollen.

Tilråding frå komiteen

Komiteen viser til dokumentet og til det som står framføre, og rår Stortinget til å gjere slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:124 (2001-2002) - forslag frå stortingsrepresentantane Inger Enger og Morten Lund om å lovfeste kjønnsnøytrale pensjonsordningar - vert lagt ved protokollen.

Vedlegg: Brev fra Finansdepartementet til Stortinget, datert 6. mai 2002

Proposisjoner og meldinger til Stortinget i vårsesjonen 2002

Finansdepartementet meddeler med dette Stortinget følgende endringer i fremleggelsestidspunkt for proposisjoner og meldinger i vårsesjonen 2002:

(…)

  • – Ot.prp. om kjønnsnøytralitet i pensjonsordninger - utsatt til august.

(…)

Oslo, i finanskomiteen den, 21. mai 2002

Siv Jensen

leder

Heidi Grande Røys

ordfører

Ingebrigt S. Sørfonn

sekretær