Innstilling frå samferdselskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Karin S. Woldseth og Kenneth Svendsen om omlegging og utbygging av kommunal og offentlig informasjon gjennom bruk av eksisterende TV-nett (tekst-TV) frem til publikum i forbindelse med kommunal og regional utbygging av bredbånd

Til Stortinget

Samandrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i oppfølgingen av forslag bifalt i Stortingets møte tirsdag 7. mai 2002:

"Stortinget ber Regjeringen fremme en egen sak for Stortinget om utbygging av bredbåndsnett i områder av landet der markedet i seg selv ikke er sterkt nok til å sikre utbygging."

fatte de nødvendige vedtak som innebærer:

  • 1. Beslutningene om bedret kommunal informasjon knyttes til utredning av bruk av tekst-TV som kommunikasjonskanal basert på eksisterende fjernsynsdistribusjon og behov for rask realisering.

  • 2. Satsingen på bredbånd i kommunene, og Samferdselsdepartementets arbeid med dette, utvides slik at den knyttes sammen med bruk av eksisterende sendenett for fjernsyn i Norge. Først gjennom eksisterende nett - deretter gjennom et fremtidig digitalt bakkenett.

  • 3. Bruk av tekst-TV kombinert med digitale informasjonssystemer utredes som verktøy med tanke på sivilt beredskap, mobilisering og informasjon knyttet til dette."

Som bakgrunn for forslaget blir vist til at kommunal informasjon er et prioritert område, og en rekke prosjekter er iverksatt for å bygge ut og ta i bruk bredbånd i kommunene.

Med henvisning til forslaget som ble bifalt i Stortinget 7. mai 2002, og at saken fremmes av Regjeringen for Stortinget, ønsker forslagsstillerne at det i den sammenheng skal tas stilling til å benytte tekst-TV som offentlig lokal og regional informasjonskanal gjennom TV-nettet. Dette i kombinasjon med utbygging av bredbånd.

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Ragnar Bøe Elgsaas, Sigrun Eng, Jan Petter Rasmussen og Tor-Arne Strøm, frå Høyre, Anne Berit Andersen, Brit I. H. Andreassen, Sverre J. Hoddevik og leiaren Petter Løvik, frå Framstegspartiet, Thore A. Nistad og Kenneth Svendsen, frå Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen og Heidi Sørensen, frå Kristeleg Folkeparti, Odd Holten og Jan Sahl og frå Senterpartiet, Jorunn Ringstad, viser til vedlagde fråsegn av 8. november 2002 frå Samferdselsdepartementet i saka.

Komiteen viser til at Stortinget 7. mai 2002 gjorde vedtak om at

"Stortinget ber Regjeringen fremme en egen sak om utbygging av bredbandsnett i områder av landet der markedet i seg selv ikke er sterkt nok til å sikre utbygging."

Komiteen viser til at Regjeringa har gitt Stortinget tilbakemelding om at det vil bli lagt fram ei eiga melding om breiband for Stortinget hausten 2003. Dette går òg fram av brev frå departementet av 8. november 2002.

Komiteen har merka seg at Regjeringa i brevet til komiteen, viser til at det i denne meldinga vil bli gitt ei brei omtale av breibandutfordringane, m.a. ulike kommunikasjonskanalar for digitale tenester, og at det også vil bli teke omsyn til problemstillingane som er omtala i Dok. nr. 8:151 (2001-2002).

Komiteen viser til vedtaket av 7. mai 2002. Komiteen ventar at eiga sak om utbygging av breibandnett kjem tilbake til Stortinget snarast og då med konkrete forslag om tiltak.

Komiteen si tilråding

Komiteen har elles ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjere slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:151 (2001-2002) - forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Karin S. Woldseth og Kenneth Svendsen om omlegging og utbygging av kommunal og offentlig informasjon gjennom bruk av eksisterende TV-nett (tekst-TV) frem til publikum i forbindelse med kommunal og regional utbygging av bredbånd, vert å leggje ved protokollen.

Vedlegg: Brev frå Samferdselsdepartementet v/statsrådentil samferdselskomiteen, datert 8. november 2002

Uttalelse fra Samferdselsdepartementet til dokument nr. 8:151 (2001-2002) til behandling i samferdselskomiteen

Dokument nr. 8:151 (2001-2002) med forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Karin S. Woldseth og Kenneth Svendsen om omlegging og utbygging av kommunal og offentlig informasjon gjennom bruk av eksisterende TV-nett (tekst-TV) frem til publikum i forbindelse med kommunal og regional utbygging av bredbånd, er sendt til samferdselskomiteen for behandling. Samferdselsdepartementet er i den forbindelse bedt om å gi en uttalelse.

Innledningsvis vil jeg si at de problemstillinger som dokument 8-forslaget tar opp også berører ansvarsområdene til kulturministeren, næringsministeren og arbeids- og administrasjonsministeren.

Vedrørende bakgrunn

Undersøkelser viser at det er de tradisjonelle kommunikasjonskanalene telefon, post og personlig oppmøte på kontor, som dominerer i kontakten mellom kommunenes forvaltningsorganer og innbyggerne. Samtidig har det lenge vært slik at tradisjonelle kanaler også foretrekkes av befolkningen i kontakten med forvaltningen. Dette bildet endrer seg imidlertid raskt. Kontakt via e-post og Internett får stadig økt betydning. Hele 72 prosent av befolkningen over 13 år har tilgang til Internett, og 62 % er regelmessige Internett brukere. Omtrent samtlige kommuner har eget domene, og hjemmesider på Internett er etter hvert utbredt.

Gjennom informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) og elektroniske kommunikasjonsnett åpnes nye muligheter for spredning av informasjon, dialog og kunnskapsutvikling som det offentlige kan bruke målrettet til stimulering av desentralisering av beslutninger og bedre innsyn i offentlige forhold. Mye av den kommunale informasjon som i dag formidles elektronisk, går over mer tradisjonelle telenett. Økt utbredelse av bredbånd (høyhastighets telenett) åpner mange muligheter for nye tjenester basert på lyd og bilde, og nye former for kontakt med brukerne (bl.a. interaktivitet). Det pågår mye aktivitet i Norge og internasjonalt både for å utvikle bredbåndsnett og tjenester med innhold som krever større overføringskapasitet. Jeg viser ellers til Samferdselsdepartementets veileder "bredbånd i kommunene" fra mars 2002 når det gjelder mer detaljer om hva bredbånd er og hva det kan brukes til.

Det er mange eksempler på kommuner rundt om i Norge som allerede har kommet langt eller som er godt i gang med planlegging av bruk av IKT som et middel for å oppnå effektivisering og kvalitetsheving av offentlig forvaltning og tjenesteproduksjon. Det er store forskjeller på hvor langt statlige etater og kommuner har kommet, og det gjenstår også en del utfordringer som det må jobbes med for å oppnå bedre oppgaveløsning og organisering. Regjeringen har i Norge 2005 satt opp som mål for det videre arbeidet at alle kommuner og statlige etater skal tilby egnede elektroniske tjenester som forenkler brukernes hverdag og fremmer demokratisk dialog med befolkningen. Regjeringen jobber blant annet med en strategi for å samordne innsats og bruk av IKT i offentlig sektor. Brukerretting, effektivisering og forenkling må skje i den enkelte sektor/virksomhet, men en del sentrale tiltak må legges til rette for at så kan skje.

I dokument 8-forslaget omtales muligheten for bruk av fjernsynsnettet, og tekst-TV-systemer mer spesielt, som formidlingskanal for (digital) kommunal informasjon til husstandene. Som det vises til har tekst-TV en del åpenbare fordeler som kommunikasjonskanal bl.a. knyttet til stor utbredelse, det er mye brukt og det er enkelt å bruke. I utgangspunktet er det slik at alle seere i hele landet ser alt som legges ut på tekst-TV, men det er også noen muligheter for å gi mer regionalisert informasjon. Samtidig oppfatter jeg det slik at det er noen klare begrensninger knyttet til tekst-TV-systemet, også dersom man tar høyde for de endringer i systemet som vil skje i overgangen til et evt. digitalt bakkenett. Selve teknologien er utviklet for en del år siden, og har sterke begrensninger knyttet til bruk av grafikk, farger etc. Selve kapasiteten i tekst-TV-systemet er videre sterkt begrenset, og det er ikke interaktivt. Jeg oppfatter det også slik at dersom man skulle nå fram til hver enkelt husstand, vil det være nødvendig med krevende oppgraderinger av en del utstyr der økonomi og sikkerhet er usikker.

Tekst-TV er i dag en viktig formidlingskanal, som også vil bli benyttet til spredning av digital informasjon framover. Samtidig har systemet en del begrensninger som gjør at det kan stilles spørsmålstegn ved om tekst-TV kan være en slik strategisk offentlig lokal og regional informasjonskanal som dokument nr. 8 forslaget foreslår.

Vedrørende forslagene i Dok. Nr. 8-forslaget

I vedtak nr. 306, 7. mai 2002 heter det at "Stortinget ber Regjeringen fremme egen sak for Stortinget om utbygging av bredbåndsnett i områder av landet der markedet i seg selv ikke er sterkt nok til å sikre utbygging". Regjeringen har gitt Stortinget tilbakemelding om at det vil bli fremmet en egen melding om bredbånd for Stortinget høsten 2003. Det er nærings- og handelsministeren som har ansvaret for arbeidet med meldingen.

Meldingen vil gi en bred omtale av bredbåndsut­fordringene, bl.a. ulike kommunikasjonskanaler for digitale tjenester. I forbindelse med meldingen vil Regjeringen ta hensyn til de problemstillinger som er omtalt i dokument nr. 8:151 (2001-2002). Meldingen vil knytte andre kommunikasjonskanaler opp til bredbåndsutbyggingen i den grad det framstår relevant.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 21. november 2002

Petter Løvik

leiar

Jorunn Ringstad

ordførar

Geir-Ketil Hansen

sekretær