Innstilling fra kirke-, utdannings- og forsknings­komiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa og Rune J. Skjælaaen om å lovfeste like forsikringsordninger ved ulykker for elever i grunnskole og videregående skole

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen lovfeste en lik forsik­ringsordning ved ulykker for alle elever i grunn- og videregående skole utover reglene i lov om folketrygd. Forsikringen må også omfatte ulykker og skader som skjer på skoleveien."

Komiteens merkn­ader

Komiteen, medlemmene fra Høyre, Ine Marie Eriksen, Jan Olav Olsen, Åshild Karlstrøm Rundhaug og Søren Fredrik Voie, fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Eva M. Nielsen og Karita Bekkemellem Orheim, fra Fremskrittspartiet, Ursula Evje og Arne Sortevik, fra Sosialistisk Venstreparti, Lena Jensen og lederen Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Arne Lyngstad og Inger Møll, fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, fra Venstre, Trine Skei Grande, og representanten Jan Simonsen, viser til dagens forsik­ringsordninger for elever, studenter, lærlinger og barn i barnehage. Ordningen innebærer i dag at elever, studenter og lærlinger mottar ytelser etter folketrygdloven ved skade i skolesammenheng, og i tillegg mottar ytelser etter yrkesskadeforsikringsloven ved skader i forbindelse med at de utfører arbeid i en bedrift. Komiteen merker seg også at et stort flertall av grunn- og videregående skoleeiere har tegnet en kollektiv ulykkesforsikring for sine elever. Komiteen mener vilkårligheten når det gjelder ordninger ved ulykker og skader for elver, bryter med prinsippet om likebehandling av elever, og at Stortingets uttrykte vilje om at alle elever skal være tilfredsstillende forsikret, ikke er fulgt opp.

Komiteen viser til Stortingets tidligere behandling av denne saken hvor behovet for å sikre elever like vilkår ved ulykker ble understreket.

Komiteen mener at elevenes økonomiske sikkerhet i forbindelse med skader må bedres. Komiteen viser også til arbeidet som pågår i yrkesskadelovutvalget som skal avlegge sin innstilling i mai 2003. Komiteen vil derfor ikke på nåværende tidspunkt gå inn på konkrete forslag, og fremmer følgende utkast til vedtak:

"Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget i løpet av 2003 med forslag til ansvarsordninger som sikrer elever og lærlinger i grunnskolen og videregående opplæring, barn i barnehager og studenter ved ulykker som rammer den enkeltes liv og helse. Ordningen bør ses i lys av de forslag som fremmes i yrkes­skadelovutvalget."

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget i løpet av 2003 med forslag til ansvarsordninger som sikrer elever og lærlinger i grunnskolen og videregående opplæring, barn i barnehager og studenter ved ulykker som rammer den enkeltes liv og helse. Ordningen bør ses i lys av de forslag som fremmes i yrkesskadelovutvalget.

Vedlegg: Svarbrev fra Utdannings- og forskningsdepartementetv/statsråden til kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, datert 2. desember 2002

Dokument nr. 8:24 (2002-2003) - Forslag fra stortingsrepresentantene Magnhild ­Meltveit Kleppa og Rune J. Skjælaaen om å lovfeste like forsikringsordninger ved ulykker for elever i grunnskole og videregående skole

Jeg viser til følgende i budsjettproposisjonen for 2000 for daværende Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet under Programkategori 07.30 Videregående opplæring (s. 63):

"Ulykkesforsikring for elever i grunnskole og elever og lærlinger i videregående opplæring

På bakgrunn av Innst. O. nr. 70 (1997-98) om lov om grunnskolen og videregående opplæring har departementet utredet spørsmålet om ulykkesforsikring for elever i grunnskole og elever og lærlinger i videregående opplæring.

Etter dagens ordning vil elever og lærlinger motta ytelser etter folketrygdloven ved skade i skolesammenheng, og i tillegg motta ytelser etter yrkesskadefor­sikringsloven ved skader i forbindelse med at de ut­fører arbeid i en bedrift. Dette er de samme ytelser som befolkningen for øvrig mottar i tilsvarende skadesammenheng.

På denne bakgrunn mener departementet at det bør overlates til skoleeierne å avgjøre om det skal tegnes kollektive ulykkesforsikringer for elever i tillegg til den normale ordningen. Departementet har bedt Kommunenes Sentralforbund vurdere tiltak med sikte på å oppnå samme forsikring i kommunene og i fylkeskommunene."

Komiteen hadde ikke noen merknad til dette i Budsjett-innst. S. nr. 12 for 2000.

I fellesbrev 28.03.01 fra Kirke-, utdannings- og forsk­ningsdepartementet til kommuner, fylkeskommuner, private grunnskoler og videregående skoler med overskriften Kollektiv ulykkesforsikring for alle elever i grunnskole og elever, lærlinger og lærekandidater i videregående opplæring, og som det vises til i det private lovforslaget, sies det følgende i siste avsnitt:

"I forståelse med Kommunenes Sentralforbund oppfordrer Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet kommunene og fylkeskommunene til å etablere en forsikringsordning som oppfyller ovennevnte minste­standard. Departementet oppfordrer private skoler til å gjøre det samme."

Jeg mener det er gode grunner for at elevene bør omfattes av en forsikringsordning som oppfyller en minstestandard som nevnt i ovennevnte fellesbrev, men at det må være skoleeiernes ansvar å tegne slik forsikring. På bakgrunn av at alle fylkeskommunene og ca. 85 prosent av kommunene, samt en rekke private grunnskoler og videregående skoler, har tegnet kollektiv ulykkesforsikring, burde det være mulig å få med også de øvrige skoleeierne.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 28. januar 2003

Rolf Reikvam

leder

Åshild Karlstrøm Rundhaug

ordfører

Karita Bekkemellem Orheim

sekretær