17. Bruken av det samiske flagget

17.1 Sammendrag

Det samiske flagget ble godkjent under den 13. Samekonferansen i Åre 15. august 1986. Samerådet bestemte at de respektive lands regler for flagging skal gjelde. I Norge har Utenriksdepartementet utarbeidet midlertidige regler for flaggets rangering i forhold til andre flagg.

Spesielt i forbindelse med 6. februar, samenes nasjonaldag/samefolkets dag, som offisiell flaggdag er nærmere retningslinjer for bruken av det samiske flagget etterspurt. En arbeidsgruppe nedsatt av Kommunal- og regionaldepartementet har foreslått regler for bruken av flagget. Det viktigste forslaget er at lov om flagging på kommunenes offentlige bygninger bringes i overensstemmelse med gjeldende praksis for bruken av det samiske flagget. Videre foreslår Sametingets representant i arbeidsgruppen 6. februar som offisiell flaggdag.

Arbeidsgruppens rapport har vært på bred høring. Regjeringen vil på bakgrunn av høringsuttalelsene vurdere en endring av lov om flagging på kommunenes offentlige bygninger, og forslaget om 6. februar som offisiell flaggdag.

17.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, er kjent med at en arbeidsgruppe nedsatt av Kommunal- og regionaldepartementet har sett nærmere på regler for bruk av det samiske flagg, og at det foreligger et betydelig høringsmateriale på bakgrunn av arbeidsgruppens innstilling. Flertallet har merket seg at det gjennom dette arbeidet særlig er etterspurt nærmere retningslinjer i forbindelse med 6. februar, som er samefolkets dag, og i forhold til bruken av flagget på kommunenes offentlige bygninger.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, er enig i at Regjeringen på bakgrunn av hørings­uttalelsene til arbeidsgruppen som har sett nærmere på retningslinjer for bruken av det samiske flagget, vurderer en endring av lov om flagging på kommunenes offentlige bygninger, samt forslaget om 6. februar som offisiell flaggdag. Dette flertallet viser til Ot.prp. nr. 34 (2002-2003).

Dette flertallet viser til at ordet "nasjon" i folkelig språkbruk oppfattes synonymt med stat, mens det i vitenskapelig sammenheng brukes synonymt med folk. Dette flertallet mener derfor at en i offisiell sammenheng bør benytte benevnelsen samefolkets dag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine generelle merknader under kap. 2.2.1 og 4.2.1.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er positive til at samefolkets dag 6. februar etableres som offisiell flaggdag.