Bakgrunn

Komiteen mottok 23. januar 2003 en henvendelse fra tidligere sjef i BaneTele AS Trygve Tamburstuen hvor han "anmodet om at kontroll- og konstitusjonskomiteen iverksatte granskning av Samferdselsdepartementets behandling av arbeidet med finansieringen av BaneTele AS og av GSM-R-saken". Tamburstuen uttaler videre i sin henvendelse:

"Min påstand er at Samferdselsdepartementet har neglisjert en serie av innspill til BaneTele AS og Jernbaneverket, ikke har behandlet forslag og forespørsler med tilbørlig oppmerksomhet og kompetanse, og har unnlatt å foreta kvalifiserte vurderinger i tide. Dette har ført til bl.a.:

  • – store, kommersiell usikkerhet rundt selskapet, med tap av omsetning og inntjening som følge

  • – betydelig verdireduksjon på statens aksjer i selskapet

  • – forsinkelser mht. utbygging av mobilsambandet for øket sikkerhet for norsk jernbane

  • – manglende optimering av offentlige investeringer."

Komiteen ba den 18. februar 2003 om Samferdselsministerens eventuelle kommentarer til de påstander som fremkom i brevet fra tidligere sjef i BaneTele AS, Trygve Tamburstuen. I statsrådens svarbrev av 7. mars 2003 gir hun en fremstilling av departementets saksbehandling av statslånet til BaneTele AS og relevante grenseflater mot GSM-R-prosjektet, supplert med kopier av aktuelle dokumenter og vedtak med vedlegg. Statsråden påpeker spesielt "at behandlingen av denne saken har vært meget omfattende".

Tidligere sjef i BaneTele AS Trygve Tamburstuens henvendelse av 23. januar 2003 samt Samferdselsministerens svarbrev til komiteen av 7. mars 2003 følger vedlagt.