Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, har merket seg at utgangspunktet for Samferdselsdepartementets håndtering av BaneTele AS ble lagt ved Stortingets behandling av St.prp. nr. 80 (2000-2001), jf. Innst. S. nr. 274 (2000-2001), herunder tilsagnet om statslån gitt på markedsmessige vilkår. Komiteen viser til at en samlet samferdselskomité i Innst. S. nr. 274 (2000-2001) sluttet seg til at BaneTele ble skilt ut som eget aksjeselskap, blant annet ut fra ryddighet overfor konkurrerende virksomheter innenfor kommersiell televirksomhet. Stortinget vedtok og la til grunn at den forretningsmessige delen av eierskapet skulle forvaltes av Jernbaneverket. Komiteen har i denne sammenheng merket seg at BaneTele AS selskapsrettslig også har fungert som et selvstendig og uavhengig rettssubjekt etter utskillingen til AS.

Komiteenviser videre til at Stortingets forutsetning om forretningsmessig frihet for BaneTele AS, gjenspeiles i at det fra Stortingets side på etableringstidspunktet ikke forelå noe uttrykt ønske om noen form for kobling mellom etableringen av BaneTele AS og GSM-R som jernbaneprosjekt.

Komiteen har merket seg at det i brev fra tidligere sjef i BaneTele AS Trygve Tamburstuen, fremkommer påstander om at departementet ved håndteringen av statslånet til BaneTele AS blant annet har begått ulike saksbehandlingsfeil som skal ha medført kommersiell usikkerhet rundt selskapet og verdireduksjon på statens aksjer i dette. Komiteen registrerer at GSM-R som prosjekt har blitt behandlet adskilt fra statslånet til BaneTele AS. Dette synes å være i tråd med Stortingets intensjoner ved vedtaket om etablering av BaneTele som et selskap med forretningsmessig frihet som skulle likebehandles med konkurrerende selskaper. Komiteenviser videre til at utbyggingen av GSM-R fremdeles er til behandling i departementet. På bakgrunn av dette ser komiteendet ikke som naturlig å foreta kontrollvurderinger av GSM-R prosjektet på det nåværende tidspunkt. Stortingets behandling av GSM-R vil skje som ledd i samferdselskomiteens løpende saksbehandling.

Komiteen har i utgangspunktet ikke grunnlag for å hevde at departementet på noe punkt har opptrådt i strid med Stortingets vedtak og forutsetninger ved etab­leringen av BaneTele AS. Komiteen ser det imidlertid som naturlig at de økonomiske og juridiske problemstillinger blir bedre belyst av et uavhengig organ.

Komiteen ser det også som naturlig at det foretas en vurdering av om organisasjonsmodellen som ble valgt for styringen av BaneTele, selskapets tilknytning til Jernbaneverket mv. åpnet for uheldige beslutningsprosesser i BaneTele og i krysningspunktene mellom selskapet og dets eier.

Av kapasitetsmessige og tidsmessige grunner er det imidlertid ikke hensiktsmessig at kontroll- og konstitusjonskomiteen selv forestår denne gjennomgangen. Komiteen er av den oppfatning at det derfor er formålstjenlig at Riksrevisjonen på vegne av Stortinget foretar en forvaltningsrevisjon hvor Samferdselsdepartementets saksbehandling vedrørende statslånet til BaneTele AS gjennomgås med utgangspunkt i Stortingets vedtak og hensynet til statens helhetlige interesser på etableringstidspunktet for selskapet, samt vurderer den valgte organisasjonsmodell og tilknytningsformene mellom Jernbaneverket og BaneTele AS.

Komiteen fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Riksrevisjonen om å foreta en gjennomgang av Samferdselsdepartementets saksbehandling av statslånet til BaneTele AS med utgangspunkt i Stortingets vedtak og forutsetninger på etableringstidspunktet for selskapet og hensynet til statens helhetlige interesser."

"Stortinget ber Riksrevisjonen om å foreta en gjennomgang av om organisasjonsmodellen som ble valgt for styringen av BaneTele, tilknytningen til Jernbaneverket mv. åpnet for uheldige beslutningsprosesser i BaneTele og i krysningspunktene mellom selskapet og dets eier."