7.15 Kap. 573 Kompensasjon til fylkeskommuner ved statlig overtaking av ansvaret for spesialisthelsetjenesten

7.15.1 Post 60 (NY) Tilskudd til sletting av gjeld mv.

Sammendrag

Det foreslås en bevilgning på 82 mill. kroner.

Gjeldssletteoppgjøret ble foretatt i forbindelse med overføring av ansvaret for spesialisthelsetjenestene fra fylkeskommunene til de statlige helseforetakene, jf. St.prp. nr. 82 (2000-2001). Gjeldsoppgjøret var knyttet til eiendommer og anlegg hvor fylkeskommunene og Helsedepartementet var enige om overføring av ansvaret til helseforetakene.

For de eiendommene hvor fylkeskommunen og staten v/Helsedepartementet ikke var enige om ansvarsplassering, har sakene blitt behandlet av en tvistenemnd, jf. omtale i St.prp. nr. 1 (2003-2004). Resultatet av nemndens behandling er nå klart for alle fylkene. Nordland fylkeskommune aksepterer imidlertid ikke kjennelsen og vil eventuelt ta rettslige skritt overfor staten.

I tråd med vedtatte prinsipper for det økonomiske oppgjøret, skal fylkeskommunen motta tilskudd til sletting av gjeld for de eiendommer hvor nemndens kjennelse eller forlikene har resultert i at ansvaret er tillagt helseforetakene. I henhold til oversikter fra Helsedepartementet som fylkesvis viser resultatene av kjennelsene/forlikene fordelt på de enkelte objekter, har departementet innhentet revisorattesterte opplysninger om eiendommene fra fylkeskommunene. Opplysningene gjelder lån opptatt på eiendommene/objektene per 1.1.02, fratrukket lån som inngikk i grunnlaget for gjeldsslettetilskuddet i 2002.

Gjeldsslette vil redusere behovet for inntekter til å dekke rentekostnader og avdrag knyttet til gjelden, jf. kap. 572 post 60.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 82,0 mill. kroner under kap. 573 (ny) post 60.