8.1.1 Post 21 Spesielle driftsutgifter

8.1.1.1 Organisasjonenes medvirkning i arbeidet med å utrede nye organisasjons­modeller for arbeids- og velferdsforvaltningen

Sammendrag

I Budsjett-innst. S. nr. (2003-2004) ba flertallet i sosialkomiteen Regjeringen på egnet måte informere om hvordan de berørte organisasjoners medvirkning er sikret i arbeidet med å utrede nye organisasjonsmodeller for arbeids- og velferdsforvaltningen.

Medvirkning fra brukerorganisasjonene, arbeidstakerorganisasjonene, kommunesektoren og etatene står sentralt i arbeidet med en omorganisering av arbeids- og velferdsforvaltningen. Regjeringen har derfor lagt vekt på å finne frem til arbeidsformer som gjør det mulig med god medvirkning fra alle berørte parter samtidig som en sikrer en effektiv fremdrift, slik at saken kan legges frem for Stortinget i god tid før stortingsvalget 2005.

Regjeringen har nedsatt et mindre utredningsutvalg med en tilknyttet referansegruppe bestående av representanter fra 21 organisasjoner, berørte etater og departementer, til sammen 32 medlemmer. I utredningsutvalgets mandat er det nedfelt at

"Referansegruppen skal på invitasjon fra utvalget gi innspill til utvalgets arbeid, skriftlig og i møter. Referansegruppen vil bli invitert til å gi synspunkter på mulige organisasjonsmodeller før uvalget trekker sine endelige konklusjoner. Referansegruppen kan også gi skriftlige innspill på eget initiativ."

Utvalget vil før arbeidet avsluttes ha hatt tre møter med referansegruppen. Som eneste organisasjon takket Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) nei til å delta i referansegruppen. De har imidlertid fått tilsendt kopi av alle brev som er sendt utvalget og FFO har også gitt innspill til utvalget.

Utvalget, som ledes av professor Jørn Rattsø, skal avgi sin innstilling innen 30. juni 2004. Når innstillingen foreligger vil Sosialdepartementet sende den ut på en bred høring hvor organisasjoner og berørte etater vil få anledning til å uttale seg før saken legges frem for Stortinget.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, konstaterer at til tross for at komiteens flertall i Budsjett-innst. S. nr. 11 (2003-2004) igjen ba Regjeringen om å vurdere hvordan det kan sikres at de berørte organisasjonene kan medvirke i det videre arbeid med samordningen av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste (SATS), fortsatt kun legger opp til at organisasjonenes innflytelse skal skje gjennom referansegruppen.

Flertallet står fast på at dette ikke vil sikre at organisasjonenes synspunkter vil bli synliggjort i arbeidet.

Flertallet vil på denne bakgrunn peke på at høringsrunden blir svært viktig og forutsetter at høringen blir reell og at høringsfristen gir organisasjonen anledning til en grundig behandling av forslagene. Det forutsettes videre at organisasjonenes synspunkter synliggjøres når saken framlegges for Stortinget.

8.1.1.2 Prosjekt "Arbeid og velferd" i Verdal kommune

Sammendrag

For å få mest mulig erfaring med ulike modeller for samordning av Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten, drives det nå forsøk i 17 lokale prosjekter. Formålet er å finne ut hvilke modeller og virkemidler som gir best resultater for brukerne i arbeidet med å få flere i arbeid og færre på trygd.

Prosjekt "Arbeid og velferd" i Verdal kommune har søkt om forsøk med statlig ansvar for den økonomiske sosialhjelpen. Det legges opp til en førstelinje med felles ledelse og et samordnet hjelpeapparat med samordning av statlige og tidligere kommunale virkemidler.

I Verdal drives det også forsøk med en dagpengebasert stønadsordning for personer som ikke har opparbeidet rett til dagpenger, jf. omtale under kap. 2541 Dagpenger og kap. 4594 post 60 Arbeidsmarkedstiltak, Refusjon fra Verdal kommune.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.

8.1.1.3 Minnesmerke etter Scandinavian Star- ulykken

Sammendrag

Under kap. 900 Nærings- og handelsdepartementet foreslås bevilget 2,6 mill. kroner til å reise et minnesmerke fra Støtteguppen etter Scandinavian Star-ulykken. Kostnadsoverslaget er på 2,9 mill. kroner hvorav kr 300 000 finansieres av innsamlede midler fra støttegruppen. Ovennevnte beløp på 2,6 mill. kroner skal finansieres av 6 departementer i fellesskap.

Bevilgningen foreslås redusert med 433 000 kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å redusere bevilgningen under kap. 620 post 21 med 433 000 kroner.