Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Eva M. Nielsen, Lena Jensen, Rune J. Skjælaaen og Arne Sortevik om å sikre finansiering av sikkerhetsopplæringen av fiskere

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sikre en finansiering av sikkerhetsopplæringen av fiskere, slik at ordningen videreføres."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Høyre, Ine Marie Eriksen, Jan Olav Olsen, Raymond Robertsen og Søren Fredrik Voie, fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Ottar Kaldhol og Eva M. Nielsen, fra Fremskrittspartiet, Ursula Evje og Arne Sortevik, fra Sosialistisk Venstreparti, Lena Jensen og lederen Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Arne Lyngstad og Elsa Skarbøvik, fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, fra Venstre, Trine Skei Grande, og representanten Jan Simonsen, viser til at ordningen med obligatorisk sikkerhetsopplæring for aktive fiskere har vært vellykket med hensyn til reduksjon i antall ulykker i yrket. Siden kravet ble innført i 1989 har antall ulykker under utøving av fiskeyrket stabilisert seg på et betydelig lavere tall enn før innføringen. Komiteen mener dette er positivt, og at krav om sikkerhetsopplæring for fiskere bør videre­føres.

Sikkerhetsopplæringen for fiskere består i hovedsak av et grunnkurs, og repetisjonskurs som må gjennomføres innen 8 år etter grunnkurset. Ansvaret for opp­læringen er delegert Troms fylkeskommune, og den organiseres i dag av Tromsø Maritime Skole. I tillegg er det 6 permanente opplæringssteder langs norskekysten tilknyttet andre opplæringstilbud. Disse stedene er Honningsvåg, Tromsø, Gravdal, Rørvik, Aukra og Borre. I tillegg har departementet en avtale med Troms fylkeskommune om drift av skoleskipet MS Kogsnes som tilbyr ambulerende opplæring langs kysten.

Komiteen viser til de statlige bevilgningene som i 2003 var på 16,627 mill. kroner. Disse midlene er brukt til delfinansiering av prisen for sikkerhetsopplæringen, samt et ambulerende opplæringstilbud i form av skoleskipet MS Kogsnes. Komiteen er også kjent med at det som følge av Stortingets reduserte bevilgning i forbindelse med Budsjett-innst. S. nr. 12 (2003-2004) er innført en egenandel på grunnkurset på kr 1 000 for deltagere over 20 år, noe som er innenfor en flertallsmerknad fra komiteen i samme innstilling. Komiteen har også merket seg at aktiviteten ved skoleskipet MS Kogsnes har blitt prioritert som følge av justert bevilgning i Budsjett-innst. S. nr. 12 (2003-2004).

Komiteen viser til forlik i Revidert nasjonalbudsjett mellom Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Arbeiderpartiet. Dette medfører at bevilgningen til sikkerhetsopplæringen i 2003 videreføres i 2004. Komiteen er av den oppfatning at aktiviteten ved de 6 sikkerhetssentrene bør igjen prioriteres som følge av økte rammer.

Komiteen mener det er viktig at fiskere har tilgang på god sikkerhetsopplæring til en akseptabel pris.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, mener derfor at departementet bør se på dagens organisering, og vurdere ulike modeller. I denne sammenhengen bør også finansieringsaspektet inngå.

Flertallet fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om fremtidig organisering og finansiering av sikkerhetsopplæringen for fiskere i forbindelse med statsbudsjettet for 2005."

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til at sikkerhetsopplæringen for fiskere har fungert svært godt og gitt fiskere langs hele kysten lik mulighet til opplæring til en akseptabel pris.

Disse medlemmer mener det er en offentlig oppgave å tilby sikkerhetsopplæring for fiskere.

For å gi et likeverdig tilbud over hele landet mener disse medlemmer at det ambulerende opplæringstilbudet skal opprettholdes. Disse medlemmer viser til Budsjett-innst. S. nr. 12 (2002-2003) der flertallet Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet i fellesmerknad bl.a. sier:

"Dette flertallet mener at kursfartøyet har avgjørende betydning for å gi fiskerne god opplæring. … Dette flertallet foreslår at sikkerhetsopplæringen for fiskere videreføres i sin nåværende form, og med kursfartøyet."

Disse medlemmer opprettholder dette standpunkt og fremmer slikt forslag:

"Sikkerhetsopplæringen for fiskere opprettholdes og videreføres i sin nåværende form."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og representanten Simonsen viser til Fremskrittspartiets forslag til Revidert nasjonalbudsjett for 2004 der bevilgningen til sikkerhetsopplæring for fiskere er forslått økt.

Disse medlemmer er tilfreds med at arbeidet knyttet til Revidert nasjonalbudsjett har gitt som resultat en bred oppslutning om videreføring av ordningen med sikkerhetsopplæring for fiskere videreføres fra 2003 også for hele 2004. Men disse medlemmer peker på at dette ikke gir avklaring for fremtidig opplegg og finansiering.

Disse medlemmer viser til sine merknader i Budsjett-innst. S. nr. 12 (2003-2004) under kap. 249:

"Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og representanten Simonsen viser til partiets alternative budsjettforslag med merknader omtalt i budsjettinnstillingens generelle del. Disse medlemmer mener det er nødvendig å videreføre sikkerhetsopplæring for fiskere også i 2004 og øker derfor posten med kr 14 500 000 i sitt forslag. Disse medlemmer viser til flertallsmerknader i Budsjett-innst. S. nr. 12 (2002-2003) der det heter:

"dette flertallet foreslår at sikkerhetsopplæringen for fiskere videreføres i sin nåværende form, og med kursfartøyet."

Disse medlemmer forutsetter at en eventuell omlegning drøftes med berørte parter i god tid for utarbeidelse av budsjett for 2005."

På denne bakgrunn mener disse medlemmer at fremtidig organisering og finansiering bør drøftes grundig i egen sak for å sikre en ordning med tilbud om sikkerhetsopplæring for fiskere som med effektiv organisering gir godt faglig tilbud på en kostnadseffektiv måte både for staten som bidragspart og for brukerne.

Innstillingen har vært forelagt næringskomiteen til uttalelse, jr. vedtak i Stortinget 11. mai 2004. Næringskomiteen har ingen merknader til saken. Komiteen viser dette.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:

Sikkerhetsopplæringen for fiskere opprettholdes og videreføres i sin nåværende form.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om fremtidig organisering og finansiering av sikkerhetsopplæringen for fiskere i forbindelse med statsbudsjettet for 2005.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 15. juni 2004

Rolf Reikvam

leder

Raymond Robertsen

ordfører