Vedlegg 3: Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til statsminister Kjell Magne Bondevik, datert 14. desember 2004

Statens politikk for lønns- og pensjonsvilkår for toppledere i statsaksjeselskaper og selskaper hvor staten er en betydelig aksjonær

Det vises til tidligere korrespondanse vedrørende ovennevnte sak, herunder svar fra statsministeren av 30. november 2004 med vedlegg.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil be om en nærmere begrunnelse for hvorfor de veiledende retningslinjer av 28. juni 2004 er begrenset til å gjelde for heleide statlige foretak, istedenfor som generelle retningslinjer for alle selskaper hvor staten er aksjonær og hvor staten deltar som aksjonær i styringen av foretakene? Det bes oppklart hvor i aksjelovgivningen det er satt skranker for at staten som aksjonær ikke skal gjøre sitt beste for å sørge for at generalforsamlinger og bedrifter aktivt følger opp statens ønsker i alle foretakenes beslutninger, herunder lederlønninger og pensjonsforhold.

Komiteen viser videre til bestemmelsen om at "Samlet pensjonsgrunnlag bør ikke overstige 12 G der virksomheten er helt eller delvis finansiert over statsbudsjettet, med mindre konkurransemessige hensyn tilsier det." Komiteen ber om en begrunnelse for hvorfor dette er begrenset til "der virksomheten er helt eller delvis finansiert over statsbudsjettet" i stedet for å være allmenngyldig for alle foretak eller virksomheter hvor staten er i en eierrolle?

Komiteen kan heller ikke se at problematikken omkring reforhandling av avtaler inngått før retningslinjene er tilfredsstillende berørt og ber statsministeren klargjøre om Regjeringen vil ta et generelt initiativ for å reforhandle lønns- og pensjonsavtaler inngått før de nye retningslinjene ble iverksatt der avtalene ikke er i samsvar med retningslinjene?