4.19 Kap. 279 Norges veterinærhøgskole

4.19.1 Post 50 Statstilskudd

Sammendrag

Norum-utvalget som skulle vurdere organisering av Norges veterinærhøgskole (NVH) og Norges landbrukshøgskole (nå Universitetet for miljø- og biovitenskap, UMB) samt etablering av tilfredsstillende fasiliteter for stasjonær undervisning i klinisk veterinærmedisin la frem sin tilrådning i juni 2003. I forlengelsen av dette har Statsbygg på oppdrag fra Utdannings- og forskningsdepartementet satt i gang en konsekvensutredning av forslagene fra både flertallet og mindretallet i Norum-utvalget når det gjelder lokalisering. Første del av konsekvensutredningen, som omfatter funksjonsanalyse og økonomisk analyse, er avlevert til departementet.

Norum-utvalget gikk i liten grad inn på å vurdere en modell med sammenslåing av Universitetet i Oslo (UiO) og NVH. Utdannings- og forskningsdepartementet har derfor gitt Norges forskningsråd i oppdrag å utrede faglige og organisatoriske konsekvenser av en tettere integrering både mellom NVH og UiO og mellom NVH og UMB. Forskningsrådet har nedsatt et fagpanel for å vurdere dette. Departementet har mottatt rapporten fra fagpanelet, som konkluderer med at både en samorganisering og samlokalisering mellom NVH og UMB på Ås og en sammenslåing av NVH og UiO er faglig forsvarlig. Fagpanelet gir ingen entydige konklusjoner, men flertallet i panelet mener at en sammenslåing med UiO vil være det beste alternativet.

Regjeringen mener en samorganisering og samlokalisering av NVH og UMB, samt flytting av Veterinærinstituttet til Ås, vil kunne bidra til å bygge opp en samlet og integrert primærnæringsrettet virksomhet på Ås. Videre vil en samorganisering og samlokalisering kunne legge grunnlaget for at det kan etableres en unik nyskaping der UMB og NVH inngår i et tett samvirke sammen med andre relevante forskningsinstitusjoner innenfor feltet. Dette vil samtidig være en oppfølging av forskningsmeldingens tematiske satsing på Mat. En samlokalisering på Ås vil kreve betydelige investeringer i bygg og annen infrastruktur. Utdannings- og forsk­ningsdepartementet vil derfor foreta en samlet vurdering av kostnadene. Prosjektets størrelse krever at det gjennomføres en grundig kvalitetssikring før endelig konklusjon om organisering og lokalisering treffes. Den videre oppfølgingen av saken vil bli forelagt Stortinget på egnet måte.

Det forutsettes at NVH og Veterinærinstituttets virksomhet i Rogaland videreutvikles også ved en eventuell samorganisering og flytting til Ås.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, tar dette til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg Regjeringens omtale av fremtidig organisering og lokalisering av Norges Veterinærhøyskole. Disse medlemmer deler ikke Regjeringens vurdering og anbefaler en samorganisering og samlokalisering med UiO.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet vil understreke at Regjeringens forslag til samorganisering og samlokalisering av UMB og NVH plassert på Ås vil være et viktig bidrag til å bygge opp forsknings, undervisnings og kompetansemiljøet på dette området. Disse medlemmer vil sterkt understreke at NVH og Veterinærinstituttets virksomheter i andre deler av landet ikke må bli skadelidne av samorganisering og flytting til ÅS. Disse medlemmer vil påpeke at avdelingen i Rogaland ligger i et av landets mest husdyrtette områder, og forutsetter at dette miljøet må utvikles videre.