Sammendrag

Norges høye avgifter på alkohol og tobakk og tilhørende lave innførselskvoter skaper ifølge forslagsstillerne insentiver til smugling, hjemmebrenning og således nettverk av organisert kriminalitet. Det er ifølge forslagsstillerne urovekkende at tollbeslagene av vin og øl er nesten femdoblet siden 2000 og dette burde også være et sterkt signal om at tiltak bør settes i verk, samt at innsatsen særlig bør rettes mot de organiserte nettverkene, både i form av at grunnlaget for virksomheten tas bort og gjennom økt kontrollfokus fra tollmyndighetenes side.

Ifølge forslagsstillerne er i overkant av 20 pst. av volumet småbeslag som binder opp store ressurser hos tollvesenet. Mye av småbeslagene skjer som følge av at noen gjerne tar med seg noe mer enn kvoten over grensen til eget bruk. Dette kan ifølge forslagsstillerne tyde på at kvotene er unaturlig lave og i strid med folks generelle rettsoppfatning.

Tolldirektøren har ifølge forslagsstillerne uttalt at dette går på bekostning av innsatsen mot å bekjempe organisert kriminalitet da slike kontroller av menigmann må prioriteres på lik linje ettersom dette er pålagt tollmyndighetene av Stortinget.

Et rasjonelt tiltak, som raskt kan gjennomføres for å utnytte tollvesenets ressurser best mulig med fokus på organisert kriminalitet, ville ifølge forslagsstillerne være å justere opp innførselskvotene slik at folk lovlig kan medbringe det som er naturlig for den enkelte å handle i utlandet. En naturlig og fornuftig oppfølging ville ifølge forslagsstillerne i neste omgang være å redusere norske avgifter på alkohol og tobakk ned på nivå med EU for å sikre norsk næringsliv like konkurransevilkår.

Det vises til dokumentet for en nærmere redegjørelse av bakgrunnen for forslaget.

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om at innførselskvotene i bestemmelsene om tollfrihet for reiseutstyr og reisegods, som alkohol og tobakk m.m., harmoniseres med EUs regler."