Sammendrag

Stortingsrepresentantene Erna Solberg, André Oktay Dahl og Olemic Thommessen har den 30. mars 2006 fremsatt følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem utredning og forslag om en generell, overordnet diskrimineringslovgivning uavhengig av diskrimineringsgrunnlag."

For å ivareta rettssikkerhet for alle, og for å sikre likhet for loven, uavhengig av diskrimineringsgrunnlag, vil det etter forslagsstillernes mening være formålstjenlig å ha en mer overordnet og generell diskrimineringslovgivning enn den vi har i dag. Videre vil det, av hensyn til generell samfunnsutvikling og fleksibilitet i forhold til nye diskrimineringsforhold, være hensiktsmessig at lovgivningen er av mer generell karakter. I henhold til dagens lovgivning finnes det grupper som ikke har særskilt vern i loven, men som klart har behov for rettsvern hva angår diskriminering. Det vises til overvektige, transkjønnede, barn født utenfor ekteskap, eldre, funksjonshemmede og syke, som alle er grupper som i ulike sammenhenger blir diskriminert, og som ikke har det samme rettsvern som andre diskriminerte grupper. Med mer overordnede bestemmelser vil man sikre rettssikkerheten for disse, uten å måtte behandle saken som brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

Norge er forpliktet av menneskerettighetskonvensjoner som i sin ordlyd rekker videre hva angår diskrimineringsgrunnlag, enn det som gjenspeiles i norsk lovgivning. Vi har en forpliktelse til å imøtekomme disse konvensjonene på en god måte i vår lovgivning. Forslagsstillerne er av den oppfatning at en mer overordnet og generell lovgivning vil bidra til dette.