2. Komiteens behandling

Riksrevisjonen la fram Dokument nr. 3:5 (2007-2008) 15. januar 2008. Samme dag kom Landbruks- og matdepartementet med en pressemelding, der statsråden sa seg uenig i Riksrevisjonens analyse av næringsutviklingen i landbruket og blant annet uttalte at kritikken i Dokument nr. 3:5 (2007-2008) var svakt begrunnet. Pressemeldingen følger som vedlegg 1 til innstillingen.

På bakgrunn av pressemeldingen fra Landbruks- og matdepartementet fikk komiteen 28. januar 2008 oversendt et notat fra Riksrevisjonen. Oversendelsesbrevet og notatet følger som vedlegg 2 og 3 til innstillingen.

Som ledd i behandlingen av saken, ble Riksrevisjonen hørt i et lukket møte torsdag 6. mars 2008. Bakgrunnen var landbruks- og matministerens uttalelser i pressemelding av 15. januar 2008.

Onsdag 12. mars 2008 ble det avholdt en åpen kontrollhøring i saken.

Følgende ble invitert og møtte til høring:

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen med ekspedisjonssjef Leif Forsell som bisitter.

De hovedproblemstillingene komiteen ønsket å få belyst under høringen, var:

  • I hvilken grad bidrar BU- og verdiskapingsmidlene til samfunnsmessig nytte og bedriftsøkonomisk lønnsomhet, og hvordan kan man forbedre rapporteringsrutinene?

  • Hvordan ser Landbruks- og matdepartementet for seg at retningslinjene for BU-midlene kan endres og at Innovasjon Norge bedre kan ivareta målsettingene med midlene?

  • Ifølge pressemelding av 15. januar 2008, mener statsråden at kritikken fra Riksrevisjonen er svakt begrunnet, ved at Riksrevisjonen ikke ser helheten i landbrukspolitikken 4. Dette ønsker komiteen utdypet.

Det ble tatt stenografisk referat fra høringen. Referatet følger som vedlegg til denne innstillingen.