Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Arne Sortevik og Bård Hoksrud om at båndlegging av eiendom i forbindelse med samferdselsprosjekter automatisk følges opp med tilbud om innløsning

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I representantforslaget fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag om retningslinjer for båndlegging og innløsning av boligeiendommer i forbindelse med samferdselsprosjekter, som sikrer at båndlegging automatisk følges opp med tilbud om innløsning."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Karita Bekkemellem, Eirin Faldet, Irene Johansen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Truls Wickholm, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, lederen Per Sandberg og Arne Sortevik, fra Høyre, Øyvind Halleraker og Beate Heieren Hundhammer, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Kristelig Folkeparti, Jan Sahl, fra Senterpartiet, Jenny Klinge, og fra Venstre, Borghild Tenden, viser til uttalelse i brev datert 18. april 2008 fra Samferdselsdepartementet v/statsråden i saken.

Komiteen viser videre til representantforslaget fra Per Sandberg, Bård Hoksrud og Arne Sortevik om innløsning av eiendom i forbindelse med samferdselsprosjekter. Komiteen er enig med forslagsstillerne i at dette er en viktig problemstilling som raskt fortjener avklaring. Hensynet til samfunnets behov for planlegging og gjennomføring av samferdselsløsninger vil av og til føre til behov for at grunneiere må avstå eiendom, men å la eiere og beboere leve i det uvisse i mange år når det gjelder innløsningstidspunkt, er å legge en urimelig tung byrde på enkeltpersoner for oppgaver som er statens ansvar og i samfunnets interesse.

Komiteen vil som et eksempel spesielt peke på situasjonen for 11 husstander i Røyken som har ventet i over sju år på innløsning knyttet til planlagt utbygging av rv 23. Dette har skapt store problemer for flere av husstandene, som er en uskyldig tredjepart, og som det nå må finnes en løsning for.

Komiteen er kjent med at Samferdselsdepartementet i februar fikk oversendt forslag til retningslinjer for innløsning av eiendom i forbindelse med samferdselsprosjekter. Komiteen forventer at disse retningslinjene nå kommer på plass, og at situasjonen for beboere som i mange år har ventet i uvisse på en avklaring, får denne i løpet av kort tid.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, mener at prinsippene skal være like for hvordan en håndterer båndlegging av boliger ved planlagte jernbane- og vegprosjekter. Det må derfor utarbeides retningslinjer for innløsning av boliger ved jernbaneprosjekter.

Et annet flertall, komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at det pågår arbeid med nye retningslinjer for innløsning av boliger. Disse skulle vært lagt fram for Stortinget våren 2008. Saken viser seg imidlertid å være mer kompleks enn tidligere antatt, og reiser spørsmål både av juridisk og økonomisk karakter. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2009.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag om retningslinjer for båndlegging og innløsning av boligeiendommer i forbindelse med samferdselsprosjekter, som sikrer at båndlegging automatisk følges opp med tilbud om innløsning."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil peke på at det nå er ca. 500 boliger som er båndlagt fordi det er vedtatt at det skal bygges veier eller annen infrastruktur som vil berøre disse eiendommene. Konsekvensene av at eiendommer blir båndlagt, er at de personene som bor i disse boligene, kommer i en håpløs tvangssituasjon fordi eiendommene vil bli revet når prosjektene skal realiseres. Dessverre opplever mange at det kan ta lang tid fra myndighetene bestemmer seg for å bygge, og frem til prosjektene blir bygget. Konsekvensene for dem som eier disse boligene, blir også at verdien reduseres til et minimum, og det blir omtrent umulig å selge boligene på grunn av usikkerhet om hvilken pris man får. Det blir også vanskelig å gjøre nye ting med eiendommen/boligen, fordi denne skal rives.

Disse medlemmer mener at situasjonen disse menneskene blir satt i, er uholdbar. Disse medlemmer mener at disse menneskene umiddelbart skal gis et tilbud om å få løst ut sin bolig til markedspris. Disse medlemmer mener også at tilbudet om innløsning skal stå åpent frem til en eventuell oppstart av utbyggingen. Disse medlemmer vil peke på at en slik ordning er viktig for at mennesker som risikerer å miste sin bolig pga. planlagt utbygging av nye samferdselstiltak, skal kunne etablere seg på nytt når disse selv ønsker det og uten å miste verdien av egen bolig/eiendom.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen etablere en ordning som automatisk gir personer som får båndlagt sin eiendom til infrastrukturformål, tilbud om umiddelbart etter at planene er godkjent, å få rett til å innløse eiendommene til markedsverdi."

Disse medlemmer vil videre vise til at man i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2008 vil komme tilbake med forslag til en oppstart av finansiering av innløsning av båndlagte eiendommer.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag om retningslinjer for båndlegging og innløsning av boligeiendommer i forbindelse med samferdselsprosjekter, som sikrer at båndlegging automatisk følges opp med tilbud om innløsning.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen etablere en ordning som automatisk gir personer som får båndlagt sin eiendom til infrastrukturformål, tilbud om umiddelbart etter at planene er godkjent, å få rett til å innløse eiendommene til markedsverdi.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:82 (2007–2008) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Arne Sortevik og Bård Hoksrud om at båndlegging av eiendom i forbindelse med samferdselsprosjekter automatisk følges opp med tilbud om innløsning – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Brev fra Samferdselsdepartementet v/statsråden til transport- og kommunikasjonskomiteen, datert 18. april 2008

Dokument nr. 8:82 (2007-2008) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Arne Sortevik og Bård Hoksrud om at båndlegging av eiendom ifm. samferdselsprosjekter automatisk følges opp med tilbud om innløsning

Jeg viser til brev av 08.04.08 fra Transport- og kommunikasjonskomiteen vedrørende ovennevnte dokument.

Når det gjelder utbyggingen av E6 Trondheim – Stjørdal, viser jeg til omtale i St.prp. nr. 45 (2007-2008) Om nokre saker som gjeld veg og jernbane, sidene 16 og 17. Samferdselsdepartementet slutter seg der til det skisserte opplegget om innløsning av boliger.

Som svar på spørsmål nr. 8 i spørretimen 06.02.08 fra representanten Trond Helleland vedrørende båndlegging av eiendommer i Røyken, svarte jeg at jeg ville gjøre mitt ytterste for å få gjort noe med situasjonen, og at det var viktig å få endret gjeldende retningslinjer.

Undersøkelser gjort av Vegdirektoratet viser at det spesielt er i forbindelse med vegutbygginger det oppstår behov for innløsning av boliger etter ønske fra boligeier. Det er på vegsiden denne type saker kan sies å ha et omfang av betydning. Samferdselsdepartementet arbeider for tiden med nye generelle retningslinjer for boliginnløsning på vegsiden.

Saken er kompleks, og det kan derfor ta litt tid før retningslinjene er ferdig, men jeg legger opp til en nærmere omtale i forbindelse med kommende revidert nasjonalbudsjett.

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 22. mai 2008

Per Sandberg

Beate Heieren Hundhammer

leder

ordfører