Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Siri A. Meling, Line Henriette Hjemdal og Borghild Tenden om å forlenge utleieperiode for vannkraftverk til 30 år

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at lengden på utleie av kraftverk økes fra 15 år til 30 år.»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Per Rune Henriksen, Marianne Marthinsen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Eirin Kristin Sund, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, og fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, viser til at denne saken ble behandlet for under ett år siden, og at regjeringen nå følger opp lovvedtaket med forskrift. Flertallet viser til de respektive partiers merknader til Ot.prp. nr. 66 (2008–2009), jf. Innst. O. nr. 105 (2008–2009).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Oskar Jarle Grimstad, Henning Skumsvoll og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, og fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, vil påpeke at norsk kraftforedlende industri gjennom generasjoner har bidratt til arbeidsplasser og verdiskaping i mange lokalsamfunn og fremstår i dag som Norges nest største eksportør målt i verdi. Denne industrien har vokst frem på grunn av tilgang til energi basert på konkurransedyktige priser, blant annet ved at flere aktører selv også har produsert energi basert på vannkraft. Disse medlemmer er opptatt av å sikre industrien konkurransedyktige rammebetingelser for videre vekst i Norge, og vil understreke at langsiktige, stabile rammebetingelser er avgjørende for videre satsing. På denne bakgrunn fremmes representantforslaget i Dokument 8:90 S (2009–2010) om å utvide leieperioden for vannkraftverk fra 15 til 30 år.

Disse medlemmer viser for øvrig til Arbeiderpartiets stortingsvalgprogram for perioden 2009–2013 der det heter:

«Arbeiderpartiet vil videreutvikle virksomhetene som er verdensledende innen kompetanse, arbeidsmiljø, innovasjon, klima og energieffektiv produksjon. Vi vil at kraftintensiv industri sikres tilstrekkelig kraft, forutsigbare og konkurransedyktige kraftpriser og mulighet til langsiktige avtaler. Vi vil arbeide for at industrien kan få leie kraftverk i inntil 30 år.»

Disse medlemmer peker derfor på at dersom Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter hadde stått ved det de lovte velgerne og det program de gikk til valg på ved stortingsvalget 2009, ville det være et klart flertall for forslaget i Dokument 8:90 S (2009–2010).

Disse medlemmer viser videre til utsagn fra Arbeiderpartiets Torny Pedersen, da Stortinget 9. juni 2009 debatterte endringer i regelverket for utleie av vannkraftverk (jf. Ot.prp. nr. 66 (2008–2009)):

«Jeg kommer til å stemme for det som nå ligger her – det heter gi og ta – men jeg har store forhåpninger til at dette blir omgjort i neste periode, og det på grunn av Arbeiderpartiets vedtak på landsmøtet i år, der det i programmet står at Arbeiderpartiet skal jobbe for en leieperiode på 30 år, og et likelydende enstemmig vedtak er gjort i Arbeiderpartiets gruppe på Stortinget.»

Og i tillegg:

«Investeringene som leietaker foretar, må avskrives i løpet av avtaleperioden. Dette kan bli problemer når den er på bare 15 år. Det har vært påstått at valget på 15 år er tatt på grunn av hensynet til det offentlige eierskapet. Det argumentet forstår ikke jeg. Det må da være ekstra greit at utleier er offentlig, som fylkeskommunen, og at kraftverket vil gå tilbake til det offentlige etter utleieperioden, enten den er på 15 år eller 30 år.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at lengden på utleie av kraftverk økes fra 15 år til 30 år.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 8:90 S (2009–2010) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Siri A. Meling, Line Henriette Hjemdal og Borghild Tenden om å forlenge utleieperiode for vannkraftverk til 30 år – bifalles ikke.

Vedlegg

Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 7. april 2010

Representantforslag 90 S (2009–2010) fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Siri A Meling, Line Henriette Hjemdal og Borghild Tenden

Jeg viser til brev fra energi- og miljøkomiteen 23. d.m. vedlagt representantforslag 90 S (2009–2010) om forlengelse av utleieperioden for vannkraftverk til 30 år.

Stortinget vedtok våren 2009 en ny bestemmelse i industrikonsesjonsloven, som åpner for at eier av utbygde konsesjonspliktige vannfall kan inngå avtale om utleie og om bruk av driftsoperatør inntil 15 år på nærmere vilkår. Departementet vil følge opp lovvedtaket med forskrift om utleie og bruk av driftsoperatør. Et utkast til forskrift har nylig vært på høring.

I tilknytning til Stortingets lovbehandling i fjor besvarte departementet spørsmål fra energi- og miljøkomiteen om blant annet leieperioden. Jeg står fast ved de vurderingene som da ble gitt. Når det gjelder utleieperiodens lengde innenfor rammen av EØS-avtalen har jeg hele tiden lagt vekt på at må det finnes en balanse mellom hensynet til å sikre eiers posisjon på den ene siden, og på den annen side hensynet til at avtalene må være langvarige nok til å være kommersielt interessante for leietaker.

I Ot. prp. nr. 66 (2008–2009) understreket departementet at den framlagte modellen for utleie anses fullt forenlig med EØS-avtalen. Utleie må skje gjennom tidsbegrensede perioder innenfor rammene av eiers konsesjon og ansvar. Formålet med konsolideringsmodellen er å styrke og sikre det offentlige eierskapet. Dette tilsier at uteieperiodene ikke må være for lange, siden styringen av kraftverk og tilhørende anlegg er en sentral funksjon ved eierskapet.

Stortinget vedtok 15 års utleieperiode for ikke å uthule konsolideringsmodellen og svekke det offentlige eierskapet. Det er nå viktig at disse avveiningene respekteres, slik at vi får ro rundt ordningen.

Stortingets lovvedtak fra 2009 vil tre i kraft så snart de nødvendige forskriftene er utarbeidet. Jeg legger opp til at dette vil skje i løpet av våren.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 6. mai 2010

Erling Sande

Per Rune Henriksen

leder

ordfører