Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til finanskomiteen, datert 4. mai 2010

Meld. St. 10 (2009-2010). Trykkfeil

I forbindelse med komiteens behandling av Meld. St. 10 (2009-2010) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2009 ønsker jeg å gjøre oppmerksom på følgende trykkfeil.

Kap. 1, side 10:

I figur 1.1 er overskriften:

”Realavkastningen av SPU under kriseperioder”

Overskriften skal være:

”Akkumulert realavkastning av SPU under kriseperioder”

Kap. 2, s. 24:

I andre strekpunkt står det:

”- En annen svakhet ved obligasjonsindeksen er at obligasjonene i indeksen tilordnes vekter basert på utestående volum, i motsetning til aksjeindeksen der hvert aksjeselskap tilordnes en vekt basert på markedsverdien av aksjene i selskapet. Dette innebærer at obligasjonsutstedere med relativt mye gjeld tilordnes en høy vekt i indeksen, og at en passiv forvalter automatisk ender opp med å låne mye til utstedere med høy gjeldsgrad.”

Det skal stå:

”- En annen svakhet ved obligasjonsindeksen er at obligasjonene i indeksen tilordnes markedsvekter basert på utestående volum. Dette innebærer at obligasjonsutstedere med relativt mye gjeld tilordnes en høy vekt i indeksen, og at en passiv forvalter automatisk ender opp med å låne mye til utstedere med høy gjeldsgrad.”

Denne endringen påvirker ikke resonnementet i teksten knyttet til svakheter ved dagens referanseindeks for obligasjoner. Etter endringen er omtalen konsistent med omtalen på side 20, der det står:

”Sammensetningen av referanseindeksen både for aksjer og obligasjoner bygger på markedsverdier innenfor hver geografiske region.”