Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen snarest, og senest i forbindelse med framlegging av statsbudsjettet for 2011, fremme nødvendige endringer i alkoholloven som tillater produsenter av alkoholholdige drikker å informere om produktene sine på egne Internett-sider, slik Vinmonopolet i dag har adgang til.

II

Stortinget ber regjeringen snarest, og senest i forbindelse med framlegging av statsbudsjettet for 2011, fremme nødvendige endringer i alkoholloven som tillater demonstrasjonssalg og servering ved besøk i produksjonslokaler eller tilknytning til disse, gitt nødvendig skjenkeløyve, og begrenset til det kvantum regjeringen finner naturlig, for eksempel samme regler som for taxfree innførsel av alkoholholdig drikke per person (ved salg over disk).»

Forslagsstillerne viser til at Stortinget 24. mai 2007 behandlet og avviste et representantforslag om et enklere og bedre regelverk for lokale produsenter av alkoholholdige drikkevarer (Dokument nr. 8:37 (2006–2007).

Forslagsstillerne viser til at dette representantforslaget har fått ny aktualitet gjennom oppslag i mediene i den senere tid.

Dagens regelverk framstår etter forslagsstillernes syn som inkonsekvent, lite gjennomtenkt og lite framtidsrettet. For forslagsstillerne er det åpenbart at en produsent som produserer en lovlig vare, også må få lov til å gi en omtale/vise bilde av denne på produsentens egen nettside, i tråd med det som gjelder bl.a. for Vinmonopolet.

Forslagsstillerne mener at alkoholloven må endres slik at produsenter av alkoholholdige drikker får adgang til å informere om produktene sine på egne Internett-sider, og slik at det tillates demonstrasjonssalg og servering ved besøk i produksjonslokaler eller i tilknytning til disse, gitt nødvendig skjenkebevilling, begrenset til samme regler som ved taxfree innførsel.

Forslagsstillerne henviser for øvrig til argumentasjonen i Dokument nr. 8:37 (2006–2007), og mener at denne fortsatt er like gyldig og aktuell.