Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til finanskomiteen, datert 26. november 2010

Dokument 8: 11 S (2010-2011) - Representantforslag om å redusere tilgangen til informasjon i skattelistene og redusere faren for tilknyttet kriminalitet

Jeg viser til brev 15. november 2010, hvor det bes om min uttalelse til forslaget i Dokument 8:11 S (2010-2011) om å redusere tilgangen til informasjon i skattelistene.

Offentliggjøring av skattelistene er viktig for å styrke den kritiske debatten om skattemessige forhold og kan bidra til den samfunnsmessige kontrollen med ligningsmyndighetene. Hemmelighold av resultatet av ligningen kan skape grunnlag for spekulasjoner omkring ligningsarbeidet i sin alminnelighet og om fastsettingene for enkeltpersoner eller grupper av skattytere.

Jeg mener man bør være tilbakeholden med å sette i verk tiltak som svekker den samfunnmessige kontrollen med forvaltningen, og som kan hemme debatten om uheldige forskjeller og utviklingstrekk i samfunnet.

Hensynene som taler for full offentlighet rundt skattelistene må likevel balanseres mot andre samfunnsmessige interesser. Prinspippet om offentlig innsyn i forvaltningen må ikke føres så langt at det kan gå på bekostning av enkeltpersoners sikkerhet. At offentlige myndigheter ved offentliggjøring av skattelistene kan bidra til kriminelles målretting av kriminalitet, er en uheldig utvikling. I rapporten som forslagsstillerne viser til, understreket Politidirektoratet imidlertid at det ikke var grunn til å anta at informasjonsinnhenting fra skattelistene benyttes av kriminelle i stor utstrekning. I dagens samfunn kan informasjon om enkeltpersoner hentes fra en rekke ulike kilder, og det vil dermed alltid være en fare for at disse opplysningene kan bli misbrukt.

En mulighet for misbruk av informasjon, dersom den faller i gale hender, er etter min mening ikke tilstrekkelig til å avskaffe åpenhetsprinsippet, men jeg er enig i at det er behov for å vurdere nærmere tiltak for å redusere faren for misbruk av skattelistene. Dette kan gjøres gjennom endringer i måten skattelistene offentliggjøres på. Spørsmålet om endringer i måten skattelistene offentliggjøres på er for tiden under utredning i Finansdepartementet. Dette arbeidet består av vanskelige vurderinger hvor flere kryssende samfunnsmessige hensyn må tas i betraktning.

I det pågående arbeidet i departementet inngår også spørsmålet om hvordan det skal gis tilgang til opplysningene i skattelistene. Det anses ikke særlig aktuelt å innføre en ordning hvor de som ønsker å hente opplysninger fra skattelistene registreres og hvor de som det blir hentet informasjon om blir varslet. En mulighet er imidlertid at de som skal søke i skattelistene for eksempel må logge seg på gjennom MinId, noe som vil bidra til å begrense kretsen av de som kan søke i skattelistene. Om det er hensiktsmessig med et slikt tiltak for å regulere tilgangen til skattelistene, vil bli vurdert i det videre arbeidet.