Ifølge UNICEF fører kriger, høye matvarepriser og
klimakriser til at nesten en milliard mennesker i verden sulter
i 2011, en økning på 100 millioner mennesker bare siden 2010. Samtidig kastes
det mer mat i den rike delen av verden enn noen gang tidligere.
Norge er ikke noe unntak blant vestlige land
når det gjelder kasting av mat. Nordmenn gir et solid bidrag til
den globale matskandalen. Hvert år kastes det over 300 000 tonn
mat i Norge, 70 kilo pr. person, som kunne vært spist. 25 pst. av
den maten forbrukerne handler inn i butikken går i avfallet.
NHO, dagligvarehandelen og næringsmiddelindustrien
har på eget initiativ bestemt seg for å redusere matavfallet med
25 pst. innen 2015. Dette er det mest ambisiøse forebyggende matavfallsprosjektet
i Europa. Prosjektet har fått navnet ForMat, og har støtte fra Miljøverndepartementet
og Landbruks- og matdepartementet.
Mye tyder på at dagens datomerking fører til
unødvendig mye matkasting. Undersøkelser tyder på at mange forbrukere
misforstår merkingen, slik at de ikke skjelner mellom «best før»
og «siste forbruksdag», og at mye mat som kunne vært spist derfor
kastes unødvendig.
Forslagsstillerne mener det er behov for en
nasjonal satsing for å redusere matavfall. Næringslivets egen satsing
ForMat bør følges opp med nasjonale målsettinger og tiltak. Forslagsstillerne
mener ForMat-prosjektets mål om å redusere matavfallet med 25 pst.
innen 2015 bør vedtas i Stortinget som en nasjonal målsetting.
Forslagsstillerne mener datomerkingens store betydning
for matkasting i Norge er tankevekkende, og at det er behov for
en grundig gjennomgang av dagens merkeordning for næringsmidler.
I en slik gjennomgang bør en også se på hvordan man kan sørge for
bedre informasjon til forbrukerne om betydningen av de ulike datomerkene
og hvordan de skal forstås.
Forslagsstillerne mener at Norge bør arbeide
aktivt internasjonalt for å få på plass felles tiltak for reduksjon
av matavfall, særlig innenfor EU. Norge bør blant annet sørge for
endring eller unntak fra EUs regler om maksimum 14 dagers holdbarhet
for egg som i praksis fører til kasting av ca. 850 tonn ferske egg
hvert år i Norge som er fullt spiselige.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Viggo Fossum, Marianne Marthinsen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne
Strøm og Eirin Sund, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Oskar
J. Grimstad og Henning Skumsvoll, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn
Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre
Serigstad Valen, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra
Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, slutter seg
til forslagsstillernes engasjement for å forhindre unødvendig kasting
av mat. Komiteen vil understreke både fordelings-
og miljøgevinstene som ligger i å forhindre unødig matavfall, og
merker seg statsrådens brev til komiteen av 12. januar 2012, vedlagt,
der det heter:
«Det ligger betydelige miljøgevinster i å redusere
mengden mat som kastes. Produksjon av mat legger beslag på store
naturressurser og med en voksende befolkning er behovet for mat
økende. Økt matproduksjon vil legge et enda større press på naturressursene
og bidra til større klimagassutslipp. Når vi bruker arealer til
matproduksjon, påvirker vi hele økosystemet, og leveområdene for
mange plante- og dyrearter blir redusert.
Ved å begrense
tap og kasting av mat gjennom hele verdikjeden, kan de ressursene
som allerede er i bmk, utnyttes mer effektivt og den maten som produseres
kan mette flere munner. Globalt blir fortsatt mye matavfall lagt
på avfallsfyllinger hvor det avgir klimagassen metan. I Norge er
dette forbudt, og matavfallet blir stort sett forbrent eller kompostert.
Kasting av mat er likevel en betydelig utfordring i Norge.»
Komiteen viser til det vedtatte
målet om å begrense veksten i avfall målt i forhold til den økonomiske
veksten, og videre til prosjektet ForMat, som i regi av dagligvarebransjen
og næringsmiddelindustrien m.fl. har som mål å redusere det nyttbare
matavfallet i Norge med 25 pst. innen 2015. Dette prosjektet innebærer
også en gjennomgang av datomerkingsordninger.
Komiteen slutter seg til Miljøverndepartementets
vurdering av behovet for en gjennomgang av nye virkemidler for å
redusere mengden matavfall, og imøteser regjeringens varslede melding til
Stortinget om avfall.
Komiteen ønsker å fremheve Sofiepris-vinner Tristram
Stuart, som med sin bok «Waste – uncovering de global foodscandal»
har bidratt sterkt til å sette et kritisk søkelys på den økende matkasting
i Norge og andre vestlige land. I en verden hvor en milliard mennesker
årlig rammes av sult og underernæring kan en ikke i Norge tillate
seg å fortsette med å kaste hver fjerde handlepose med mat vi bærer
hjem fra butikken.
Komiteen viser til at det årlig
kastes om lag 320 000 tonn mat i Norge som kunne vært spist. Dette
tilsvarer 70 kilo pr. person. 25 pst. av den maten forbrukerne handler
inn i butikken, går i avfallet. Komiteen mener dette
er en etisk utfordring som Norge er nødt til å ta tak i.
Komiteen viser til næringslivets
egen satsing for å redusere mengden mat som kastes i Norge, det
såkalte «ForMat-prosjektet». NHO, dagligvarehandelen og næringsmiddelindustrien
har på eget initiativ bestemt seg for å redusere matavfallet med
25 pst. innen 2015. Dette er det mest ambisiøse forebyggende matavfallsprosjektet
i Europa. ForMat har støtte fra Miljøverndepartementet og Landbruks-
og matdepartementet.
Komiteen viser til en kartleggingsrapport
som ble publisert av ForMat 5. april 2011, og mener det er tankevekkende
at
den viktigste synlige
årsaken til at mat kastes er at den er gått ut på dato. 60 pst.
av forbrukerne oppgir dette som viktigste årsak, og 90 pst. av alt som
kastes i butikk skyldes at produktene er gått ut på dato eller fått
forringet kvalitet
norske dagligvarebutikker årlig kaster
ca. 850 tonn ferske egg som er fullt spiselige, men som må kastes
fordi EU har fastsatt regler om maksimum 14 dagers holdbarhet for
egg
selv for produkter som er merket med «best
før», og som er fullt spiselige lenge etter at datoen er gått ut,
oppgis «utgått på dato» som viktigste årsak til at produktene ble
kastet. Eksempler på dette er rømme og yoghurt
70 pst. av forbrukerne i aldersgruppen
15–59 år oppgir at de kaster rømme og yoghurt fordi dette er utgått
på dato
andelen forbrukere som kun forholder seg
til datomerkingen er langt lavere blant de over 60 år, og denne
gruppen oppgir å kaste mat halvparten så ofte som aldersgruppen
26–39 år
hyppigheten av kasting av mat er høyere
for store husholdninger enn små, for de med høyere utdanning og
de med høyere inntekt
Undersøkelser tyder på at mange forbrukere misforstår
merkingen, slik at de ikke skjelner mellom «best før» og «siste
forbruksdag», og at mye mat som kunne vært spist, derfor kastes
unødvendig. Det er mye som tyder på at bransjen overprofilerer ferskhet.
Butikkene og industrien frykter at lang holdbarhet signaliserer
manglende ferskhet. Noen matprodusenter setter kortere holdbarhet
på matvarer enn nødvendig for å holde nye konkurrenter ute. Mat
av god kvalitet kastes dermed av rent strategiske hensyn.
Komiteen viser til at 10 pst.
av klimagassutslippene i den rike delen av verden stammer fra dyrking
av mat som aldri blir spist. Klimagassutslippene fra produksjon
av mat er 100 ganger større enn utslippene av klimagasser fra dagens avfallsbehandling.
Ved full overgang til biogass reduseres dette forholdstallet til
kun 10 ganger. Ifølge britiske studier tilsvarer klimafotavtrykket
(utslippene) fra det nyttbare matavfallet fra husholdningene like
mye som 25 pst. av bilparkens utslipp. Forebygging av matavfall
anses derfor internasjonalt å være et meget godt klimatiltak og
et meget viktig tiltak for å mette en økende befolkning på en optimal
måte.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet,
Høyre og Kristelig Folkeparti mener det er behov for en
nasjonal satsing for å redusere matavfall. Næringslivets egen satsing ForMat
bør følges opp med nasjonale målsettinger og tiltak. Forslagsstillerne
mener ForMat-prosjektets mål om å redusere matavfallet med 25 pst.
innen 2015 bør vedtas i Stortinget som en nasjonal målsetting.
Disse medlemmer mener datomerkingens store
betydning for matkasting i Norge er tankevekkende, og at det er
behov for en grundig gjennomgang av dagens merkeordning for næringsmidler.
I en slik gjennomgang bør en også se på hvordan en kan sørge for
bedre informasjon til forbrukerne om betydningen av de ulike datomerkene
og hvordan de skal forstås.
Disse medlemmer mener at Norge
bør arbeide aktivt internasjonalt for å få på plass felles tiltak
for reduksjon av matavfall, særlig innenfor EU. Norge bør blant
annet sørge for endring eller unntak fra EUs regler om maksimum
14 dagers holdbarhet for egg, som i praksis fører til kasting av
ca. 850 tonn ferske egg hvert år i Norge som er fullt spiselige.
Disse medlemmer fremmer forslagene
I, II og II fremsatt i Dokument 8:27 S (2011–2012):
«Stortinget ber regjeringen arbeide for et mål
om at matavfall i Norge skal reduseres med 25 pst. innen 2015, og
iverksette tiltak i tråd med dette.»
«Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang
av merkeordningen for næringsmidler med formål å hindre unødig kasting
av mat som er fullt spiselig.»
«Stortinget ber regjeringen iverksette og støtte informasjonstiltak
som kan bidra til å redusere kasting av mat.»
Komiteens medlemmer fra Høyre
og Kristelig Folkeparti fremmer i tillegg forslag IV fremsatt
i Dokument 8:27 S (2011–2012):
«Stortinget ber regjeringen arbeide aktivt internasjonalt
for å få på plass felles tiltak for reduksjon av matavfall.»
Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig
Folkeparti:
Forslag 1
Stortinget ber regjeringen arbeide for et mål
om at matavfall i Norge skal reduseres med 25 pst. innen 2015, og
iverksette tiltak i tråd med dette.
Forslag 2
Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang
av merkeordningen for næringsmidler med formål å hindre unødig kasting
av mat som er fullt spiselig.
Forslag 3
Stortinget ber regjeringen iverksette og støtte
informasjonstiltak som kan bidra til å redusere kasting av mat.
Forslag fra Høyre og Kristelig Folkeparti:
Forslag 4
Stortinget ber regjeringen arbeide aktivt internasjonalt
for å få på plass felles tiltak for reduksjon av matavfall.
Komiteen har for øvrig
ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget
til å gjøre følgende
vedtak:
Dokument 8:27 S (2011–2012) – representantforslag
fra stortingsrepresentantene Line Henriette Hjemdal, Dagrun Eriksen,
Geir Jørgen Bekkevold og Hans Olav Syversen om nasjonalt mål for
reduksjon av matavfall og gjennomgang av merkeordningen for næringsmidler
– vedlegges protokollen.
Jeg viser til representantforslag 27 S (2010-2011)
fra stortingsrepresentantene Line Henriette Hjemdal, Dagrun Eriksen,
Geir Jørgen Bekkevold og Hans Olav Syversen om nasjonalt mål for
reduksjon av matavfall og gjennomgang av merkeordningen for næringsmidler.
Det foreslås at regjeringen skal arbeide for
et mål om at matavfall i Norge skal reduseres med 25 pst. innen
2015, og iverksette tiltak i tråd med dette. Det foreslås også en
gjennomgang av merkeordningen for næringsmidler, med formål å hindre
unødig kasting av mat som er spiselig. Videre foreslås det at regjeringen
iverksetter og støtter informasjonstiltak som kan bidra til å redusere
kasting av mat. Til slutt oppfordres regjeringen til å arbeide aktivt
internasjonalt for å få på plass felles tiltak for reduksjon av
matavfall.
Jeg mener forslaget berører svært viktige problemstillinger.
Temaet er sist omtalt i Meld. St. 9 (2011-2012): Landbruks-
og matpolitikken - Velkommen til bords, som ble oversendt
Stortinget 2. desember 2011. Reduksjon av matavfall vil også være
et viktig tema i den nye stortingsmeldingen om avfallspolitikken
som regjeringen arbeider med.
Det skal også etableres et program for forebygging
av avfall som skal ta utgangspunkt i de viktigste miljøeffektene
i hele livsløpet, når vi gjennomfører EUs rammedirektiv for avfall.
Her vil også reduksjon av matavfall være en relevant problemstilling.
Det ligger betydelige miljøgevinster i å redusere mengden
mat som kastes. Produksjon av mat legger beslag på store naturressurser
og med en voksende befolkning er behovet for mat økende. Økt matproduksjon
vil legge et enda større press på naturressursene og bidra til større
klimagassutslipp. Når vi bruker arealer til matproduksjon, påvirker
vi hele økosystemet, og leveområdene for mange plante- og dyrearter
blir redusert.
Ved å begrense tap og kasting av mat gjennom hele
verdikjeden, kan de ressursene som allerede er i bruk, utnyttes
mer effektivt og den maten som produseres kan mette flere munner.
Globalt blir fortsatt mye matavfall lagt på avfallsfyllinger hvor
det avgir klimagassen metan. I Norge er dette forbudt, og matavfallet
blir stort sett forbrent eller kompostert. Kasting av mat er likevel
en betydelig utfordring i Norge.
Stortinget har vedtatt, jf. Innst. S. nr. 256
(1999-2000), et mål om at veksten i avfallsgenereringen totalt sett
skal være vesentlig lavere enn den økonomiske veksten. Med grunnlag
i dette målet og for å redusere miljøeffektene knyttet til at mat blir
kastet, ga Miljøverndepartementet Klima- og forurensningsdirektoratet
i oppdrag å vurdere behovet og potensialet for virkemidler rettet
mot forebygging av matavfall. Klima- og forurensningsdirektoratet
har derfor sammenstilt informasjon om matavfall i Norge og miljøbelastninger
knyttet til dette. De har også beskrevet hvilket arbeid som pågår
internasjonalt, lagt fram generelle problembeskrivelser og således
formulert et grunnlag for videre arbeid.
Et viktig element i det videre arbeidet med reduksjon
av matavfall er prosjektet ForMat (2010-2013) der dagligvarebransjen, næringsmiddelindustrien
med flere samarbeider om å redusere det nyttbare matavfallet i Norge. Myndighetene
ser dette som et betydningsfullt initiativ, og prosjektet har i
2011 mottatt økonomisk støtte fra Miljøverndepartementet, Landbruks-
og matdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Fiskeri-
og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Barne-,
likestillings- og inkluderingsdepartementet. Målet med prosjektet
er, som det også refereres til i forslaget fra energi- og miljøkomiteen,
å bidra til å redusere det nyttbare matavfallet i Norge med 25 %
innen 2015. ForMat - prosjektet har bidratt til å belyse problematikken rundt
matavfall i Norge. Prosjektet har kartlagt hvilke sektorer som genererer
mest matavfall, og årsaker til at mat kastes. Jeg ser det som svært positivt
at næringslivet selv har tatt initiativ til å redusere kastingen
av mat gjennom ForMat-prosjektet, og håper at hele matvarebransjen slutter
opp om det arbeidet som gjøres.
Et virkemiddel som er tatt i bruk i en rekke
land er etablering av matsentraler som kan fordele spiselig overskuddsmat
fra produsenter og butikker, til ideelle organisasjoner som leverer
den ut til trengende. Matsentralene har gjerne nettsider og kan
dokumentere antall måltider og tonn redistribuert. I Norge samarbeider
nå Kirkens Bymisjon, dagligvarebransjen og matmyndighetene om å
se på mulighetene for å etablere en norsk matsentral. Andre tiltak
kan være logistiske forbedringer (for eksempel ”a la carte” bestillinger
på sykehus), informasjonsverktøy som håndbøker og kampanjer overfor
husholdninger, kantiner, skoler og restauranter. En rekke tiltak kan
vurderes hos matvareprodusenter, dagligvarehandelen og i restaurantbransjen.
Samarbeid mellom ulike ledd i verdikjeden kan gi bedre planlegging
av produksjon og innkjøp. Bedre logistikk og smarte emballasjeløsninger
kan bidra til mindre svinn i handelen og lengre holdbarhet for forbrukerne.
Mye matavfall oppstår fordi forbrukere kjøper for store enheter
og lager for mye mat der en del blir kastet. Informasjon kan være et
viktig virkemiddel for å redusere mengden matavfall. Flere nettsteder
som Matportalen, Matprat, Grønn hverdag og ForMats nettside matvett.no
gir informasjon om tiltak for å redusere mengden matavfall, blant
annet gjennom restematoppskrifter, gode råd om oppbevaring av matvarer,
i tillegg til veiledning om datomerking. Miljøverndepartementet
bidrar aktivt i kommunikasjonsarbeidet i ForMat, hvor det blant
annet er under utvikling en nettbasert kampanje rettet mot forbrukere.
Manglende kunnskap om forskjellen på datomerkingen
«Siste forbruksdag» og «Best før» bidrar til at nyttbar mat kastes.
Produsentene har ansvaret for at maten er trygg og at produktene
er riktig merket, så det er produsentene som selv bestemmer kriterier
og merker med holdbarhetsdatoen. Gjennomgangen av fastsettelsen
av datomerkingen som næringen og ForMat har initiert, er et positivt
bidrag til arbeidet med å forhindre at nyttbar mat kastes. Blant
annet har TINE nå endret merkingen på sine søte og syrlige meieriprodukter
fra «Siste forbruksdag» til «Best før» og Nortura har endret merkingen
på flere av sine kjøttprodukter fra «Siste forbruksdag» til «Best
før».
Det pågår en internasjonal debatt om matavfall, en
debatt Norge deltar i. Norge tok i mai 2011 til orde for at matavfall
skulle inn som tema i FNs kommisjon for bærekraftig utvikling (CSD).
En rekke prosesser rettet mot forebygging av- og utnyttelse av
matavfall er ellers igangsatt for å styrke den nasjonale og internasjonale
arbeidet med å redusere matavfall, herunder blant arbeid gjennom
Nordisk Ministerråd.
Som nevnt i Meld. St. 9 (2011-2012) Landbruks- og matpolitikken, forventer
Regjeringen at aktørene i verdikjeden vil bidra til at ForMats mål om
å redusere mengden nyttbart matavfall med 25 pst. innen 2015 kan
nås. Vi vil komme tilbake med en vurdering av om eksiterende initiativ
er tilstrekkelige, og behovet for ytterligere innsats for å redusere
mengden matavfall, i Regjeringens varslede melding til Stortinget
om avfall.
Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 16. februar 2012
Erling Sande |
Snorre Serigstad Valen |
leder |
ordfører |