Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen snarest legge frem en finansieringsplan for fullfinansiering av opprydningen og reparasjonsarbeidet etter naturkatastrofene i slutten av 2011 og starten av 2012 knyttet til vei og jernbane.

II

Stortinget ber regjeringen utrede behovet for bredere linjetraseer på strømnettet.

III

Stortinget ber regjeringen utrede en samordning av det statlige ansvaret for strømnettet og all infrastruktur basert på elektronisk kommunikasjon.

IV

Stortinget ber regjeringen pålegge skjerpede krav til operatører av mobilnett om å gjennomføre regelmessig risiko- og sårbarhetsanalyse og kunne dokumentere planer og tiltak for sikring av ekomnettene.»

Forslagsstillerne viser til at det i 2011 har vært flere naturkatastrofer knyttet til ekstremvær, flom og ras der store verdier har gått tapt, inkludert deler av den offentlig eide infrastrukturen. Finansieringen knyttet til mye av gjenoppbygging av dette har imidlertid uteblitt.

Erfaringene fra naturkatastrofene i 2011 og begynnelsen av 2012 tilsier at det er et behov for en finansieringsplan knyttet til opprydningen etter naturkatastrofene, og konkrete tiltak knyttet til strømnettet.

Det vises ellers til dokumentet for nærmere beskrivelse av forslagene.