Det vil påløpe betydelige merutgifter i 2012 knyttet til gjennomføringen av rettssaken etter terrorangrepene 22. juli 2011. Det er også behov for å forberede etablering av ytterligere sikkerhetstiltak og legge til rette for mer egnede soningsforhold for den siktede ved Ila fengsel og forvaringsanstalt. I 2011 fikk Politiets sikkerhetstjeneste fullmakt til å kunne foreta bestillinger av nytt materiell og utstyr for 30,4 mill. kroner som kommer til utbetaling i år. På bakgrunn av ovennevnte fremmer regjeringen forslag om nødvendige tilleggsbevilgninger i 2012. Det tas et generelt forbehold om usikkerhet ved forslagene.

Kap. 410 Tingrettene og lagmannsrettene

Post 1 Driftsutgifter

Førsteinstansbehandlingen av straffesaken etter angrepene 22. juli 2011 vil ha store økonomiske konsekvenser. De største utgiftene påløper i forbindelse med lokalene som ombygning/tilpasninger i Oslo tinghus, anskaffelse av inventar, etablering av medie-senter og pårørendesenter samt leie av erstatningslokaler for domstolene. Det vil også påløpe utgifter i forbindelse med overføringen av lyd/bilde fra rettssaken til domstoler, mediesenter og pårørendesenter.

For å sikre at rettssaken kan forberedes og gjennomføres på en god måte, er det også behov for å øke bemanningen i Oslo tingrett. I tillegg er det behov for økt bemanning knyttet til sikkerhet.

Det foreslås på bakgrunn av ovennevnte å øke bevilgningen under kap. 410 post 1 med 97,7 mill. kroner.

Kap. 430 Kriminalomsorgens sentrale forvaltning

Post 1 Driftsutgifter

Det er behov for å gjøre mindre bygningsmessige tilpasninger i det området der den terrorsiktede i dag sitter fengslet. På denne bakgrunn foreslås det å øke bevilgningen under kap. 430 post 1 med 3 mill. kroner i 2012.

Kap. 440 Politidirektoratet – politi- og lensmannsetaten

Post 1 Driftsutgifter

På grunn av økt bemanning i livvakttjenesten og slitasje på utstyr og materiell, ga Stortinget i 2011 fullmakt til at Politiets sikkerhetstjeneste kunne foreta bestillinger av nytt materiell og utstyr for 30,4 mill. kroner som kommer til utbetaling i 2012. Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen under kap. 440 post 1 med 30,4 mill. kroner i 2012.

Kap. 441 Oslo politidistrikt

Post 1 Driftsutgifter

Oslo politidistrikt vil påføres ekstraordinære utgifter knyttet til gjennomføring av rettssaken etter terrorangrepene 22. juli 2011. Merutgiftene anslås til 7,1 mill. kroner og knytter seg i all hovedsak til sikring og vakthold i rettslokalet. Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen under kap. 441 post 1 med 7,1 mill. kroner i 2012.

Kap. 473 Statens sivilrettsforvaltning

Post 1 Driftsutgifter

Den rettsmedisinske kommisjons arbeid med de sakkyndige erklæringene etter 22. juli 2011 medfører et betydelig merarbeid for sekretariatet som gir kontorfaglig og juridisk bistand til kommisjonen. Det er behov for å styrke sekretariatet til det videre arbeidet med saken. Det foreslås derfor å øke bevilgningen under kap. 473 post 1 med 1 mill. kroner.