Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Odin Adelsten Bohmann, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til Prop. 79 S (2011–2012).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at det i etterkant av terrorangrepene den 22. juli 2011 har påløpt betydelige kostnader i justissektoren. Dette gjelder i særlig grad gjennomføringen av rettssaken og etablering av og tilrettelegging for nødvendige sikkerhetstiltak. Flertallet mener disse tilleggsbevilgningene er nødvendige for å opprettholde rettssikkerheten og samfunnssikkerheten generelt.

Flertallet viser til at andre utfordringer innen justissektoren, herunder IKT-investeringer i politiet og IKT-situasjonen i domstolene, vil bli behandlet i forbindelse med statsbudsjettet i 2013.

Flertallet støtter proposisjonen, og har ellers ingen merknader.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil påpeke at det i justissektoren er problemstillinger av mer generell karakter og vil minne om viktigheten av at disse ikke glemmes. I denne sammenheng vil disse medlemmer vise til at domstolene i hele landet sliter med datasystemer som hemmer den daglige drift. Også i politiet er IKT-investeringer på etterskudd, noe det er viktig å holde et kontinuerlig søkelys på. I tillegg finnes en del andre problemstillinger som må håndteres. Disse medlemmer mener man må fortsette å bedre rammevilkårene i justissektoren selv om man har en så massiv straffesak til behandling i rettssystemet. Videre vil disse medlemmer fremheve betydningen av at rettssaken etter 22. juli ikke belaster rettssystemet for øvrig slik at andre blir skadelidende av omfanget av denne saken.

Disse medlemmer innser nødvendigheten av å finansiere betydelige beløp til ulike deler av justissektoren som følge av hendelsene 22. juli. Dette både for å ivareta tiltaltes rettssikkerhet på en god måte, men også for at hensynet til ofre, pårørende og etterlatte kan ivaretas på en best mulig måte. Videre er det viktig å sikre et godt vakthold knyttet til rettssaken som pågår, samt å gi domstolen gode rammebetingelser for å gjennomføre denne saken.

Komiteen er etter dette enig i at rammene økes som følge av rettssaken etter 22. juli 2011.