2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Håkon Haugli, Hilde Magnusson, Ingalill Olsen og Eirik Sivertsen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Morten Ørsal Johansen og Åge Starheim, fra Høyre, Trond Helleland og Michael Tetzschner, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Aksel Hagen, fra Senterpartiet, Heidi Greni, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til Prop. 87 L (2011–2012) fra regjeringen om endringer i utlendingsloven m.m. (delegering av avslagskompetanse i visumsaker til andre Schengenland mv.).

Komiteen gir sin tilslutning til regjeringens forslag om å delegere avslagskompetanse i visumsaker til andre Schengenland Norge har representasjonsavtaler med, på samme måte som Norge tidligere har delegert innvilgelseskompetanse. Muligheten for slik utvidet delegasjon i visumsaker følger av visumforordningen (EU-forordning 810/2009), som allerede er iverksatt i Norge. Komiteen anser at den enkelte visumsøkers interesser er godt ivaretatt gjennom den vedtatte begrunnelsesplikten og klageretten, samtidig som ordningen gjør det enklere å søke visum til Norge fra land der vi ikke har egen representasjon. I tillegg er det valgfritt å benytte seg av tilbudet, idet søknad alltid kan leveres til nærmeste norske utenriksstasjon, hvis noen ønsker det. Komiteen viser dessuten til at ordningen skal evalueres etter ett år.

Komiteen anmoder regjeringen om å se på muligheten for et samarbeid med det svenske konsulatet i Erbil slik at visum til Norge kan søkes derfra.

Komiteen tar for øvrig forslagene til oppretting av tekniske feil i diverse paragrafer i utlendingsloven til etterretning og har ingen ytterligere merknader.