2. Endringar i helsepersonellova – innlevering av pasientjournalarkiv ved tilbakekall av autorisasjon mv.

2.1 Samandrag

Statens helsetilsyn skreiv i brev dagsett 13. oktober 2010 til departementet at ein del pasientar ikkje får innsyn i pasientjournalane sine fordi helsepersonellet som har ført journalane, har fått tilbakekalla autorisasjonen sin.

Departementet meiner at regelverket må leggjast til rette slik at ein sikrar at alle pasientar kan få innsyn i journalane sine. Dette må også gjelda i dei tilfella helsepersonell har fått tilbakekalla eller suspendert autorisasjonen, lisensen eller spesialistgodkjenninga si.

Departementet si vurdering er at Statens helsetilsyn har behov for ein heimel til å kunna påleggja helsepersonell som får tilbakekalla eller suspendert autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning, å levera inn pasientjournalarkivet sitt til Fylkesmannen. Departementet meiner at regelverket bør opna for at pasientjournalarkiv som blir levert til Fylkesmannen etter pålegg frå Helsetilsynet, etter ei tid kan deponerast i Norsk helsearkiv. Departementet meiner også at Helsetilsynet bør kunna gi pålegg om at pasient-journalarkivet blir levert direkte til Norsk helsearkiv dersom dette er formålstenleg.

Departementet foreslår ein ny § 62 a i helsepersonellova. Framlegget opnar for at Statens helsetilsyn kan gjera vedtak om at helsepersonell ved tilbakekall eller suspensjon av autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning må levera pasientarkivet sitt til Fylkesmannen eller Norsk helsearkiv.

Departementet foreslår at departementet i forskrift kan gi nærmare reglar om vilkår for å gi pålegg om innlevering, innsyn i og bruk av arkiva og arkiva sin depotstatus hos Norsk helsearkiv.

2.2 Merknader frå komiteen

Komiteen understreker at pasienter har rett til innsyn i sin pasientjournal. Ingen pasienter skal være bekymret for at deres journaler kommer på avveie. Komiteen støtter derfor regjeringen i å gi Statens helsetilsyn mulighet til å pålegge helsepersonell som får autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning tilbakekalt eller suspendert, å levere inn sitt journalarkiv til Fylkesmannen eller Norsk helsearkiv, slik at pasientene kan sikres at deres journaler håndteres forsvarlig.

Komiteen understreker at opplysninger i pasient-journaler er av svært personlig karakter. Det er derfor nødvendig å sikre at personvernhensyn blir godt utredet når innsyn i og bruk av arkivene vurderes i eventuelle forskrifter.