Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråden til utenriks- og forsvarskomiteen, datert 5. juni 2012

Tilleggsspørsmål fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité til Forsvarsdepartementet vedrørende Prop 73 S. (2011–2012)

Spørsmål:

Hva er forventet kostnad knyttet til sanering av miljøforurensning på Bodø flystasjon ved et salg?

Svar:

All avhending av statlig eiendom reguleres av Avhendingsinstruksen fastsatt ved kongelig resolusjon i 1997. Grunnprinsippet er at avhendingen skal skje på den måten som gir det beste økonomiske resultatet for staten. Dette kan skje ved at eiendommen selges gjennom en åpen budrunde eller til en uavhengig fastsatt takst. Når det gjelder salg av eiendom til næringsvirksomhet, kommer de regler og retningslinjer som gjelder etter EØS-regelverket for statsstøtte til anvendelse. En avhending av Bodø hovedflystasjon vil bli gjennomført i tråd med dette.

Som en følge av den store omstillingen av forsvarssektoren de siste 10-15 årene, besitter Forsvarsbygg ved Skifte Eiendom betydelig kompetanse og omfattende erfaring når det gjelder avhending av forsvarseiendommer.

Før avhending av Bodø hovedflystasjon vil Skifte Eiendom gjennomføre et tilretteleggingsarbeid i tråd med etablert praksis. Dette vil omfatte miljøkartlegging og miljøopprydding. I den grad det oppdages forurensning blir dette håndtert i henhold til normale prosedyrer og gjeldende lovverk.

Når Skifte Eiendom vet eksakt hvilken eiendom som skal avhendes, kan oppryddingskostnader endelig fastslås. Dette er i tråd med normal praksis knyttet til avhending av forsvarseiendommer.

Det vises for øvrig til svar på spørsmål 70 fra Stortingets utenriks- og forsvarskomite av 2. mai 2012.