4. Komiteens tilråding

Romertallsvedtak I og II fremmes av en samlet komité. Romertallsvedtak III og IV fremmes av en samlet komité, unntatt Fremskrittspartiet. Romertallsvedtak V, VI, VII og VIII fremmes av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I

Stortinget gir sin tilslutning til anskaffelsen av inntil 52 F-35 kampfly.

II

Luftforsvarets rekruttutdanning videreføres ved KNM Harald Haarfagre på Madla.

III

Stortinget gir sin tilslutning til at det opprettes én hovedbase for kampfly. Denne utvikles på Ørland flystasjon med en kampflyskvadronstruktur bestående av 331 skvadron og 332 skvadron. 338 skvadron legges ned. Luftforsvarets styrkeproduksjon tilknyttet luftvern og basesett flyttes til Ørland.

IV

Det etableres en fremskutt operasjonsbase for kampfly i Nord-Norge.

V

Stortinget slutter seg til Forsvarets fremtidige styrkestruktur som beskrevet i proposisjonens tabell 7.5, med unntak av innretningen på luftkontroll og -varsling. Forsvarsdepartementet gis fullmakt til å iverksette endringene.

VI

Stortinget ber regjeringen nedsette et bredt sammensatt offentlig utvalg som skal vurdere et helhetlig tjenestebasert tillegg eller alternativ til dagens erstatningsbaserte kompensasjonsordninger for skadede veteraner, i form av en modernisert krigspensjon eller tilsvarende.

VII

Stortinget ber regjeringen gjennomføre en grundig og systematisk ekstern evaluering av ordningen med integrert strategisk ledelse i forsvarssektoren.

VIII

Stortinget ber regjeringen gjennomføre en helhetlig og grundig ekstern evaluering av dagens modell for Forsvarsbygg og EBA-forvaltning i forsvarssektoren, samt implementeringen av denne, med tanke på forbedrede leveranser i tråd med brukernes behov.