2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre, Kari Storstrand og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, fra Senterpartiet, Lars Peder Brekk, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, registrerer at det nordiske samarbeidet omfatter flere områder og er sterkere enn noen gang tidligere. Komiteen vil understreke det nordiske parlamentariske samarbeidets betydning i den sammenheng. Nordisk råd spiller en aktiv rolle som forslagsstiller på ulike samfunnsområder, i samarbeid med Nordisk ministerråd og som aktør i regionalt samarbeid i Nordens nærområder.

Komiteen har notert seg at delegasjonen i kommende år vil legge særlig vekt på å styrke samarbeidet innen utenriks- og sikkerhetsområdet og har merket seg økt engasjement rettet mot Arktis og nordområdene. Transport og logistikk er sentrale spørsmål for Norden i den sammenheng. Videre står et tettere samarbeid om samfunnssikkerhet og oppfølging av andre forslag i Stoltenberg-rapporten, sentralt.

Nedbygging av grensehindre og tiltak for å hindre at nye grensehindre oppstår, er fortsatt et prioritert område. Grensehinderforum spiller en viktig rolle i den sammenheng. Nordisk råds initiativ til debatt om temaet i alle de nordiske parlamenter ble en suksess som inspirerer til gjentakelse.

Komiteen registrerer at delegasjonen har satt sikring av velferdsstaten høyt på dagsordenen. Utfordringer knyttet til spørsmål som ungdomsarbeidsløshet, demografi og innvandring vil bli fulgt opp i rådets ulike organer.

Komiteen er tilfreds med at Nordisk råd har gått gjennom sin arbeidsordning og iverksetter tiltak for å effektivisere organisasjonen.

Komiteen vil understreke viktigheten av et nært samarbeid mellom samarbeidsministeren og delegasjonen til Nordisk råd.