1. Sammendrag

1.1 Bakgrunn

Reindriftsforvaltningen har fastsatt maksimalt tillatt antall rein i hvert reinbeitedistrikt i Finnmark. I dokumentet er det en oversikt over situasjonen med maksimalt tillatt antall tamrein i Finnmark sammenlignet med faktisk antall tamrein pr. 1. april 2011. Samlet sett for reinbeiteområdene i Finnmark snakker en her om nærmere 33 000 tamrein for mye i forhold til fastsatt maksimalt antall tamrein.

Forslagsstillerne mener regjeringen snarest må iverksette tiltak for områdene i Finnmark som fremdeles sliter med et for intensivt beitetrykk i forhold til ressursgrunnlag. Dette er viktig for å sikre en mer forsvarlig ressursforvaltning av reindriften i forhold til beitearealer. Forslagsstillerne er videre kritiske til dagens manglende individmerking av tamrein, noe som gir alvorlige negative konsekvenser for både dyrevelferd, mattrygghet og naturressurser. En slik merking vil kunne gi grunnlag for en vesentlig forbedret sporing i matkjeden. Individmerking vil også åpne for effektiv telling av dyr på vidda og antall dyr per siida.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at det igangsettes nedslakting av tamrein på Finnmarksvidda for å unngå store dyrelidelser utover vinteren 2012/2013.»