3.2 22. juli-kommisjonen

Komiteen viser til at regjeringen 12. august 2011 oppnevnte en uavhengig kommisjon for å gjennomgå og trekke lærdom fra angrepene på regjeringskvartalet og Utøya. Kommisjonen skulle ifølge mandatet:

«foreta en gjennomgang og evaluering for å trekke lærdom fra hendelsene med sikte på at det norske samfunnet skal kunne stå best mulig rustet til å avverge og møte eventuelle fremtidige angrep, samtidig som en tar vare på sentrale verdier i det norske samfunnet som åpenhet og demokrati.»

Komiteen viser videre til at det er redegjørelsene som ble holdt i Stortinget 28. august 2012 av statsminister Jens Stoltenberg og justis- og beredskapsminister Grete Faremo som er grunnlaget for behandlingen av saken i Stortinget nå. Redegjørelsene ble holdt som en første oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport. Stortinget har siden terrorhandlingene skjedde, drøftet saken ved flere anledninger. Disse drøftingene, innstillingen fra Stortingets særskilte komité (Innst. 207 S (2011–2012)) om redegjørelse fra justisministeren og forsvarsministeren i Stortingets møte 10. november 2011 om angrepene 22. juli) og 22. juli-kommisjonens rapport, ligger som et bakteppe for behandlingen av redegjørelsen. Regjeringen har varslet at den senere vil følge opp kommisjonens rapport med en stortingsmelding våren 2013.

Komiteen har merket seg at både 22. juli-kommisjonen og Stortingets særskilte komité fremmet en rekke forslag til tiltak som skal bedre beredskapen i Norge. Komiteen legger til grunn at regjeringen i den varslede meldingen også vil gi respons på disse forslagene og si noe om den videre oppfølging og framdrift.

I den forbindelse ber komiteen regjeringen vurdere behovet for å opprette et nasjonalt kompetansesenter for samfunnssikkerhet og beredskap, basert på blant annet internasjonale erfaringer.

Komiteen viser til at statsministeren både i sin redegjørelse og under Stortingets kontrollhøringer har lagt til grunn 22. juli-kommisjonens beskrivelse av hva som skjedde før, under og etter angrepet. Han la også til grunn kommisjonens vurderinger av hvorfor det skjedde og at høringene hadde bekreftet det hovedbildet. Han sa under kontrollhøringen at:

«Det gjør meg trygg på at vi kan anse kommisjonens rapport som vår felles fortelling om 22. juli 2011, om hva som fungerte i forhold til beredskap, og hva som sviktet, hva som ikke fungerte.»

Komiteen er enig i at 22. juli-kommisjonens rapport legges til grunn som vår felles fortelling om hva som skjedde 22. juli 2011.