Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om endringer i industrikonsesjonsloven og vassdragsreguleringsloven

Dette dokument

  • Innst. 46 L (2014–2015)
  • Kildedok: Prop. 4 L (2014–2015)
  • Dato: 13.11.2014
  • Utgiver: energi- og miljøkomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Olje- og energidepartementet foreslår i proposisjonen endringer i lov 14. desember 1917 nr. 16 om erverv av vannfall mv. (industrikonsesjonsloven) og lov av samme dato nr. 17 om vassdragsreguleringer (vassdragsreguleringsloven).

Departementet viser til at ved behandlingen av statsbudsjettet for 2014 (jf. Prop. 1 LS (2013–2014), og Innst. 3 S (2013–2014)) ble det besluttet at statens Konsesjonsavgiftsfond skal avvikles, og at konsesjonsavgiftene skal omlegges til en sektoravgift.

Denne proposisjonen Prop. 4 L (2014–2015) inneholder forslag til den lovmessige oppfølgingen av budsjettvedtaket. Forslaget innebærer ingen endringer i plikten til å betale konsesjonsavgifter eller størrelsen på de årlige avgiftene. Norges vassdrags- og energidirektorat skal som før forestå innkrevingen av konsesjonsavgiftene. Forslaget berører ikke ordningen med kommunenes konsesjonsavgifter.

Bakgrunnen for at fondet foreslås avviklet, er at det kan anses prinsipielt uheldig at statens inntekter føres inn i et separat fond, i stedet for å budsjettere direkte på statsbudsjettet slik som andre avgifter til staten. Fondskonstruksjonen kompliserer det budsjettekniske. En fondskonstruksjon delvis på siden av statsbudsjettet bryter med de generelle prinsippene i bevilgningsreglementet om at statens inntekter skal budsjetteres direkte på statsbudsjettet.

Som følge av at Konsesjonsavgiftsfondet avvikles, er det nødvendig med endringer i vassdragsreguleringsloven § 12 og § 13, som har bestemmelser om at tvangsmulkter og godtgjørelse til staten for regulering av innsjø som ikke i sin helhet er underlagt privat eiendomsrett, skal gå inn i samme fond som statens konsesjonsavgifter. Lovtekstene foreslås endret slik at midlene tilfaller statskassen.

Forslagene i proposisjonen har vært på høring, og høringsinstansenes syn er gjengitt i proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen, Anna Ljunggren og Terje Aasland, fra Høyre, Nikolai Astrup, Tina Bru, Odd Henriksen og Eirik Milde, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen og Mette Hanekamhaug, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, fra Venstre, lederen Ola Elvestuen, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingunn Gjerstad, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til at endringene som er foreslått i industrikonsesjonsloven og vassdragsreguleringsloven er en direkte konsekvens av en tidligere beslutning om å avvikle Konsesjonsavgiftsfondet.

Komiteen slutter seg til de foreslåtte endringene i Prop. 4 L (2014–2015).

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen andre merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endringer i industrikonsesjonsloven og vassdragsreguleringsloven

I

I lov 14. desember 1917 nr. 16 om erverv av vannfall mv. skal § 2 tredje ledd nr. 13 nytt syvende ledd lyde:

Avgiften til staten skal bidra til finansiering av forskning, utvikling, opplæring og informasjon innenfor energi- og vassdragsområdet. Avgiften til staten kan i ekstraordinære tilfeller dekke utgifter til å forebygge, erstatte og avbøte skader som følge av, eller i forbindelse med, kraftutbygginger eller reguleringer.

II

I lov 14. desember 1917 nr. 17 om vasdragsreguleringer gjøres følgende endringer:

§ 11 nr. 2 første ledd skal lyde:

Avgiften til staten skal bidra til finansiering av forskning, utvikling, opplæring og informasjon innenfor energi- og vassdragsområdet. Avgiften til staten kan i ekstraordinære tilfeller dekke utgifter til å forebygge, erstatte og avbøte skader som følge av, eller i forbindelse med, kraftutbygginger eller reguleringer.

§ 12 nr. 21 annet ledd tredje punktum skal lyde:

Tvangsmulkten tilfaller statskassen.

§ 13 annet ledd første punktum skal lyde:

Denne godtgjørelse tilfaller statskassen.

III

Loven gjelder fra det tidspunkt Kongen bestemmer.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 13. november 2014

Ola Elvestuen

leder og ordfører